İskenderun Çevre Koruma Derneği’nden Fransa Cumhurbaşkanına Mektup!

0
172

çevre koruma derneği11Dernek Üyesi Sönmez; “Bu Ne Perhiz Bu Ne Lahana Turşusu Fransa!”

İskenderun Çevre Koruma Derneği (ÇKD), Ada Yumurtalık Termik Santrali projesinin arkasında Fransız kamu şirketi olması sebebiyle, Fransa Cumhurbaşkanına mektup gönderdi.

İskenderun PTT Çarşı Şubesi önünde toplanan Çevre Koruma Derneği üyeleri adına burada bir açıklama yapan Dernek Üyesi Barış Sönmez, İskenderun körfezinde kömürlü termik santral tehdidinin sürdüğünü vurguladı.

Körfezde bulunan 3 termik santrale ek olarak 29 yeni santral planlandığını, bu projelerden biri olan 1320 MWlık kapasiteye sahip olması planlanan Ada Yumurtalık Termik Santrali projesinin arkasında Fransız kamu şirketi Engie (eski GDF-Suez) olduğunu kaydeden Sönmez, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 21. Taraflar Konferansı’na (COP21) 80 günden kısa bir süre kalmışken, şirketin bu yeni yatırım planını şaşkınlıkla izlediklerini ifade etti. Sönmez; “Fransa bir yandan Paris iklim zirvesine ev sahipliği yaparken diğer bir yandan 16 termik santrali bulunan Engie COP21’e sponsor oluyor. Bir yandan Fransa Cumhurbaşkanı Hollande her fırsatta iklim için mücadelenin öneminden, söz ederken diğer bir yandan Engie iklimi tehdit eden kömür santralleri yatırımlarına devam ediyor. CAN (İklim Eylem Ağı) Fransa, Friends of the Earth Fransa ve Oxfam Fransa ile beraber hazırlanmış olan “Engie’nin kömür telâşı: Türkiye’deki Ada Yumurtalık kömür santrali vakası” adlı analizi çelişkili durumu detayları ile ortaya koyuyor. Bu duruma ancak, Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu denir.

çevre koruma derneği12

Yapılması halinde ithal kömürle çalışacak olan Ada Termik Santrali sadece iklim değişikliğini tetikleyen bir “iklim bombası” değildir, aynı zamanda Türkiye’nin en zengin kara ve deniz ekosistemlerine sahip ve özellikle de çok verimli tarım alanlarından biri olan tüm bölgeyi tehdit etmektedir. Bu termik santral 500,000 kişinin yaşam kalitesini etkileyecektir. Bu yüzden, Ada Termik Santrali projesi ve bölgedeki diğer termik santrali projeleri derhal iptal edilmelidir” şeklinde konuştu.

Fransız STK’ların da Engie’ye “Ada Yatırımını İptal et” çağrısı yaptığını kaydeden Sönmez, Fransız sivil toplum kuruluşlarının, Ada Termik Santrali Projesi’nin durdurulması için dün Paris’teki Engie Genel Merkezi önünde bir araya geldiklerini hatırlattı.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’nin duruma müdahale etmesi için de çalışmalar yürütüldüğünü belirten Sönmez; “İskenderun Çevre Koruma Derneği ve Türkiye’den Greenpeace Akdeniz, WWF, TEMA, Ekoloji Kollektifinin aralarında 35 ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşu ile beraber Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ye bugün mektup gönderiyoruz. “Fransa, eğer gerçekten iklim değişlikliği konusunda samimi ise,  Ada Termik Santrali Yatırımını durdurmalıdır” diyoruz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here