IŞİD Bu Kez Türklere Saldırdı!

0
93

musul saldırısı1Musul’un kontrolünü ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları, 32 Türk Tır şoförünü rehin alırken, Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu Öztürk Yılmaz’la birlikte 48 kişiyi de rehin aldı.

Merkezi Gaziantep’te bulunan bir petrol firmasına bağlı olarak çalışan 32 Türk şoför, akaryakıt yüklü 28 TIR ile İskenderun Limanı’ndan Irak’ın Musul kentine hareket etti. Musul’un Geyara İlçesi’ndeki termik santrale akaryakıt taşıyan 28 Türk şoförü, Mahmur üzerinden konvoy halinde ilerlerken IŞİD militanları tarafından durduruldu ve rehin alındı. IŞİD militanları merkezi Gaziantep’te bulunan ve telefonla temas kurdukları firma yetkililerine, rehin tuttukları 32 şoförün serbest bırakılması karşılığı kendilerine 5 milyon dolar fidye ödenmesini istedi. IŞİD militanlarının fidye talebini ilettiği firma yetkilileri, kendilerinin sıradan çalışan olduğunu söyleyerek zaman isterken, durumu Dışişleri Bakanlığı yetkililerine bildirdi.

2 Bin Şoför de Kaçtı…

Öte yandan IŞİD’in konvoya saldırması sırasında kaçan Türk TIR şoförlerinden Hataylı 38 yaşındaki Abit Yumuşak, kendisi ile görüşen DHA muhabirine Zaho kentinde bir petrol istasyona sığınarak kurtarılmayı beklediklerini anlattı. Irak gümrüğünün, yükü teslim etmeden dönmelerine izin vermediğini belirten Yumuşak, IŞİD’den kaçan yaklaşık 2 bin TIR şoförünün çevredeki akaryakıt istasyonlarına sığındığını söyledi.

Yumuşak, kente yaklaştığı zaman bir anda uzun TIR konvoyu oluştuğunu, IŞİD’in saldırdığını belirterek; “IŞİD’in TIR konvoyuna saldırdığı yer benim birkaç kilometre önümdeydi. Yaşananları görünce ben ve diğer şoförler hemen U dönüşü yaparak kaçtık. Canımızı zor kurtardık. Geri dönerek Zaho kentinin yaklaşık 5 kilometre dışında bir petrol istasyonuna sığındık. Benim bulunduğum istasyonda yaklaşık 100 Türk TIR şoförü var. 2 bine yakın TIR şoförü petrollere sığınmış vaziyette. Çevremizde hiçbir güvenlik yok. IŞİD bulunduğumuz bölgeye doğru ilerliyor. Etrafta ne asker ne de polis var. IŞİD buraya gelse bizim yapabileceğimiz bir şey yok ve diğer arkadaşlarımız gibi esir düşmekten korkuyoruz. Yetkililerden bizi buradan kurtarmalarını istiyoruz” dedi.

IŞİD Türk Konsolosluğuna da Saldırdı

Türk tır şoförlerini rehin alan IŞİD kentteki Türk toprağına da saldırdı. Militanlar, Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’nu ele geçirdi. Başkonsolos Öztürk Yılmaz’la birlikte 48 kişinin rehin alındığı bildirildi. Gelen bilgilere göre, 48 kişinin sağlık durumu iyi. Konuyla ilgili açıklama yapan IŞİD; “Türk diplomatlar elimizde, bilinmeyen bir yere götürüyoruz” dedi.

Musul Valisi ise; “Türk rehinelere ulaşmaya çalışıyoruz, Türkiye’nin desteğine ihtiyacımız var” açıklamasında bulundu.

Vekil Dudu’dan Soru Önergesi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu da, konuyla ilgili olarak, meclise,  Dışişleri  Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği bir önerge sundu. Milletvekili Dudu, önergesinde şu soruları sordu;

“1.IŞİD  tarafından Musul’da başlatılan eylemlerle ilgili olarak bu güne kadar neler yapılmıştır?

2.Musul Konsolosluğumuzda bulunan 48 personelin rehin alınması olayını nasıl açıklıyorsunuz?

3.IŞİD  liderleri yada yetkilileriyle  bu eylem öncesinde, resmi yada gayrı resmi herhangi bir toplantı yada görüşme yapılmış mıdır? Yapıldıysa bu görüşmeye kimler katılmıştır?

4.IŞİD’ın bölgede bir süredir düzenlediği eylemler ve çatışmalar göz önünde bulundurulduğunda, konsolosluk personelinin bölgeden tahliye edilmesi gerekmez miydi?

5.Personelin, Musul’da  yaşanan tehlikeli olaylara rağmen tahliye edilmemiş olmasının  sebepleri nelerdir?

6.Bölgede yaşanan bu gergin duruma uluslararası örgütlerin bakış açısı nasıldır?

7.Bölge devletleriyle IŞİD’ın sürdürdüğü vahşi eylemlere karşı ortak bir müdahale planlanmakta mıdır?

8.Ülkemiz tarafından,  IŞİD  konusunda acilen neler yapılması planlanmaktadır?

9.Musul konsolosluğundaki görevli personelimizin sağlıklı bir şekilde kurtarılması konusunda acilen neler yapılması planlanmaktadır?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here