İP İskenderun İlçe Sekreteri Albayrak; “Yorum-Takdir Devri, Artık Geride Kalmıştır!”

0
54

işçi partisi açıklama12İşçi Partisi (İP) İskenderun İlçe Sekreteri Mehmet Albayrak, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın yaptığı açıklamada; “Anayasa Mahkemesi 10 yıllık tutukluluk süresinin Anayasaya aykırı olduğunu tespit ederek, ilgili yasa maddesini oybirliğiyle iptal etti. Hâkimler, Anayasa Mahkemesi’nin bu kararını bildikleri için gereğini yaparlar. Bir yıl beklemeye gerek yok. Tahliye edebilirler. Buna engel bir durum yok” diyerek meseleye son noktayı koyduğunu vurguladı.

Olayın son derece açık ve kesin olduğunu ifade eden Albayrak, hukuk dünyasında şu an tek bir gerçek olduğunun altını çizerek; “Anayasa Mahkemesi tutukluluğu 10 yıla kadar uzatan yasa maddesini iptal etmiştir. Anayasa Mahkemesi iptal kararı yasama organından, mahkemelere herkes için bağlayıcıdır. Artık Türk Hukukuna göre geçerli olan tek tutukluluk düzeni vardır. O da; hangi suçtan olursa olsun bir kişinin 5 yıldan bir gün dahi fazla tutuklu kalamayacağıdır. Tartışma, yorum, takdir… Hepsi 4 Temmuz 2013 öncesinde kalmıştır. Mahkemeler, iptal kararını duymakla uygulamak zorundadırlar. Anayasa Mahkemesi iptal kararı ile mahkemelerin yorum hakları, takdir yetkileri sona ermiştir. Yok hükmündeki bir hüküm hakkında yorum yapılamaz, takdir hakkı kullanılamaz. Yorum-takdir devri, 4 Temmuz kararından sonra arkada kalmıştır!” diye konuştu.

Anayasa hükmü ile yasa hükmü arasında çelişki olduğunda, Anayasa hükmünün uygulanmasının zorunlu olduğunu da vurgulayan Albayrak; “Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı karşısında, iptaline karar verilen yasa hükmünün uygulanma olanağı kalmamıştır. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin işi son derece kolaylaşmıştır. Mahkemenin, Anayasa Mahkemesi kararını gözeterek, tahliye kararını açıklamasını bekliyoruz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here