İnsan Hakları Derneği Barış Nöbeti Tuttu!

0
113

ihd açıklama7Selçuk; “Savaş Dilini Terk Edelim, Barış Dilini Kullanalım”

İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şube Yönetimi, dün 17.00-22.00 saatleri arasında, tüm Türkiye’deki şubeleriyle eş zamanlı olarak “Barış” Nöbeti tuttu.

Barış Nöbeti sırasında dernek binasında bir araya gelen üyeler adına konuşan İHD Şube Başkanı Coşkun Selçuk; “Bugün İnsan Hakları Derneği’nin bütün şubelerinde saat 17.00-22.00 arasında Barış Nöbeti’ndeyiz. Türkiye’de barışa dair söylenecekler ve yapılacaklar var. Türkiye’nin, çatışma üreten, anti demokratik, otoriter, yer-yer totaliter özellikler taşıyan anayasal ve yasal sisteminden çıkması ve demokrasiye yönelmesi gerekmektedir” dedi.

Açıklamalarında barış hakkının, bireyler açısından da halklar açısından da bir insan hakkı olduğunun altını çizen Selçuk; “Çünkü barış hakkı, bir dayanışma hakkıdır. Çünkü barış hakkı, diğer bütün insan haklarının birbiriyle irtibatlı oluşu gibi diğer haklarla irtibatlıdır. Barış hakkı silahsızlanmayla da yoksullukla mücadele ile de birlikte düşünülmesi gereken bir haktır.

Barış, silahlı çatışma yokluğu ile sınırlı olarak kavranması gereken bir kavram değildir. Savaşın, şiddetin ve yoksulluğun olduğu yerde insan haklarının yaşam bulmasından ve geliştirilmesinden söz edilemez. Savaş insan haklarını tehdit eder.

Türkiye’de barışa dair söylenecekler ve yapılacaklar var. Türkiye’nin, çatışma üreten, anti demokratik, otoriter, yer-yer totaliter özellikler taşıyan anayasal ve yasal sisteminden çıkması ve demokrasiye yönelmesi gerekmektedir.

Silahlar Derhal Susmalı…

Derhal silahlar susmalıdır. Çatışmasızlık haline geri dönülmelidir. Eller tetikten çekilmelidir. Diyalog ve müzakere süreçlerine geri dönülmelidir. Bütün sorunlar diyalogla çözülebilir. Türkiye toplumu çatışan taraflardan bunu beklemektedir.

Siyasilere, medyaya ve STK’lara çağrımızdır: Savaş dilini terk edelim, barış dilini kullanalım. Demokrasilerde çoğulculuk esastır. Herkesin görüşlerine saygı temel olmalıdır. Aynı şekilde düşünmek zorunda değiliz ama yan yana ve bir arada yaşayabiliriz. Silaha, şiddete, savaş kışkırtıcılığına, ırkçılığa, ayrımcılığa dur diyelim” şeklinde konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here