İHD Hatay, EBA ve Zoom Uygulamalarını Eleştirdi!

0
67

İnsan Hakları Derneği Hatay Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu Eş Başkanı Servet Üstün Akbaba; “Bu Mevcut Uygulama Bir İnsan Hakkı İhlalidir”

İnsan Hakları Derneği Hatay Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu Eş Başkanı Servet Üstün Akbaba, EBA canlı sınıf uygulamaları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Öğrencilerin her gün 6 saat veya 9 saat bilgisayar, televizyon karşısında geçirmelerinin pedagojik açıdan fiziksel ve ruhsal olarak rahatsızlanmalarına yol açacağını savunan Akbaba; “EBA canlı sınıf uygulama esasları konulu ve ilgili 19.11.2020 tarih 83203306-10.03-E.16964289 sayılı yazısı okullara iletildi. Yazı da belirtildiği gibi ‘20 Kasım 2020 gününden 04 Ocak 2021 Pazartesi gününe kadar resmi ve özel örgün eğitim ile hayat boyu öğrenme kurumlarındaki eğitim öğretim faaliyetlerine uzaktan eğitim yoluyla devam edilecektir’ denilmektedir.

Ayrıca Pazartesi ve Cumartesi günleri dahil her gün 9 saat ders olmak üzere haftalık 54 EBA Canlı Ders yapabilmesine olanak sağlanmaktadır. Öğrencilerin sokağa çıkma yasağının olmadığı 13.00-16.00 aralığı her ne kadar dikkat edilmesi gerekiyor denilse de öğretmenlerin bu saatte ders atmalarında herhangi yasal ve teknik engel bulunmamakta ve net ifadeler içermemektedir. Süreci planlarken bu kadar öngörüsüz ve karmaşık hale getirmenin anlaşılır hiçbir yanı olmamaktadır” diye konuştu.

Çocukların uluslar arası kabul edilen haklarının engellendiğini iddia eden Akbaba; “Öğrencilerin her gün 6 saat veya 9 saat bilgisayar, televizyon karşısında geçirmelerinin pedagojik açıdan öğrencilerin gelişimlerine katkı sağlamak yerine; fiziksel ve ruhsal olarak rahatsızlanmalarına yol açacaktır. Öğretmenlere günde 9 saat ders yapabilme olanağı tanımak bir ödül değil her açıdan cezalandırmadır. Bu mevcut uygulama bir insan hakkı ihlalidir. Tabloda görülmektedir ki; her hafta Pazartesi, Çarşamba, Cuma günleri 14.30 ile 20.20 arasına canlı ders saati konularak çocukların uluslar arası kabul edilen hakları engellenmektedir. Bu nedenle ‘14.40 ve 16.00 saatleri Canlı Ders Aralığında’ kapatılmalıdır. ‘Ayrıca Pazartesi ve Cumartesi günleri dahil her gün 9 saat ders olmak üzere haftalık 54 EBA Canlı Ders yapabilmesine olanak sağlanmaktadır’ denilmekte, çocuğun dinlenme, boş zaman değerlendirme, oynama ve yaşına uygun eğlence (etkinliklerinde) bulunma ve kültürel ve sanatsal yaşama serbestçe katılma hakkını tümüyle engellenmektedir.

EBA ve Zoom üzerinden canlı derslere öğrencilerin çoğu teknolojik imkanlardan dolayı eğitime erişim imkanı bulamamakta. Hala tablet, bilgisayar ve internet sorunları yaşanmaktadır; bu oranda yaklaşık yüzde 27.5 tir. Eğitime erişim imkanı bulamayan öğrenciler tespit edilerek acilen ihtiyaçları giderilmelidir. Öğretmenlerin hafta da bir gün okula giderek işlediği derslerle ilgili formları teslim etmesi de ayrıca sağlık açısından ciddi riskler içermektedir. Tüm bu nedenlerden ötürü sizin imzaladığınız uluslar arası sözleşmeleri hayata geçirmeniz ve uygulama sırasında oluşan sorunları gidermenizdir. Hak ihlallerine neden olacak uygulamalardan ve planlamalardan vazgeçin” şeklinde konuştu. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here