Hıdırellez, Aziz Corç Kilisesinde Tüm Kültürleri Bir Araya Getirdi

0
124

İskenderun’da bulunan tarihi Aziz Corç (Mar Circos) Kilisesi, Hıdırellez’de bir kez daha dileklerin ve arzuların ortak mekânı oldu. Müslümanlarla birlikte Hristiyan vatandaşlar da Aziz Corç Kilisesine gelerek bir arada mum yaktılar ve dilekler de bulundular.

5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece kutlanan Hıdırellez Bayramı, Hatay’ın İskenderun ilçesinde büyük bir inanışla kutlanıyor. Öyle ki Müslümanların yanı sıra Hristiyan vatandaşlar da bugüne özel dileklerini ve dualarını Tanrı’ya sunuyor. Bu özel günün İskenderun’daki uğrak yeri ise her zaman tarihi Aziz Corç (Mar Circos) Kilisesi oluyor!

Tüm Kültürler Tarihi Aziz Corç Kilisesinde Buluşuyor

İskenderun’daki tarihi Aziz Corç Kilisesi, 5 Mayıs gecesi yine Hıdırellez’i kutlamak isteyen bölge halkının akınına uğradı. Güvenlik güçlerinin kontrolünün ardından kiliseye girenler mumlar yakıp dilekler tuttu. Yıllardır Aziz Corç Kilisesine akın eden vatandaşlar, burada istek ve dileklerini bir kâğıda yazıyor, mum yakarak dua ediyor, hatta para adağı ile isteklerini sıralıyor. Bu özel günde, bölgedeki tüm kültürler tarihi Aziz Corç Kilisesinde buluşuyor ve dualar semaya buradan gönderiliyor.

Vatandaşların bazıları sağlık ve huzur, bazıları da para, ev ve araba talebinde kimileri de sevgili, evlilik veya üniversite sınavında başarılı olabilme dileğinde bulundu. Ziyaretçiler, dilek taşına da para bıraktı. Kilise bahçesindeki Zeytin Ağacından dallar koparan vatandaşlar bu dalları da bereket inancıyla evlerine götürdü.

İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesine Aday…

İskenderun Aziz Corç Kilisesi; 2013 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca, “Hıdırellez-Saint George Günü” kutlamaları kapsamında Birleşmiş Milletler UNESCO teşkilatının “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili” listesine aday gösterilmiştir.

Hıdırellez Eski Çağlarda Beri Kutlanıyor

Hıdırellez, eski çağlardan beri bahar bayramı olarak kutlanıyor, Hızır ve İlyas’ın her sene bir kez kavuştuğu gün olduğuna inanılıyor. Her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanan Hıdırellez, Anadolu, Ortadoğu, Irak, Suriye, Kırım, Azerbaycan ile Balkan ülkelerinde “bayram” olarak değerlendiriliyor.

Hıdırellez’in inanış ve ritüelleri içerisinde gül ağacının altına dileği tutulan ev gibi unsurların maketleri yapılır ya da çizilir. Çocuk sahibi olmak isteyenler de beşik yapıp içine bebek bırakır. Dilek tutularak ağaç etrafında dönülür, mumlar yakılır. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here