HDP’liler İçme Suyuna Yapılan Zam ve Tarife Değişikliklerinin İptalini İstedi…

0
62

hdp-su zammı1Kimyon; “Hataylılar Artık İhtiyaç Duydukları Kadar Su Tüketemeyecektir”

Halkların Demokratik Partisi üyeleri, eski bitpazarı önünde bir araya gelerek, içme suyunda yapılan değişiklikler ve zamla ile ilgili açıklamalarda bulundu.

HDP İlçe Yönetimi ve HDK Meclis Grubu adına açıklamayı Yerel Yönetimler ve Çevre Komisyonu Başkanı Ercüment Kimyon yaptı. Kimyon, 2015 Yılı için Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından Kasım ayında suya yapılan % 200 zam ile kent yaşamının eziyete dönüşeceğini öne sürdü.

Hatay Büyük Şehir Belediyesi İçme Suyu Tarifesindeki değişiklikler ile 2015 Yılı İçin onaylanan Su Ücret tarifelerindeki değişikliğiyle, halka çıkartılacak faturaların fahiş bir Su ücreti haline geldiği görüldüğünü savunan Kimyon, işyerlerindeki m3 su ücretinin de 3.00 TL’den 8.50. TL’ye çıkartıldığını kaydetti.

Su tüketim hakkının en temel insan hakkı olduğunu ve idarenin kimseyi susuz bırakma yetkisi olamayacağını ifade eden Kimyon; “Davalı idarenin fahiş fiyatlarla su satması nedeniyle Hataylılar ihtiyaç duydukları kadar su tüketemeyecektir, sağlığa uygunluk kurallarının gerektirdiği kadar temizlenemeyecektir. Hataylılar, paraları kadar su içecek, paraları kadar temizlenecektir. Anayasa uyarınca herkes, maddi ve manevi varlığını geliştirme, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Fahiş su fiyatı politikasıyla Hataylıları daha az su tüketmeye teşvik etmek, aslında onları sağlıksızlığa, hastalığa teşvik etmektir. Hataylıların maddi ve manevini varlığını geliştirmesinin, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşamasının engellenmesi Anayasanın 17. ve 56. maddelerine açıkça aykırıdır” dedi.

hdp-su zammı2

Kademeli tarifenin sosyal devlet ilkesine aykırı olduğu gibi eşitlik ve ölçülülük ilkelerine de aykırı olduğunu ifade eden Kimyon; “HATSU’nun kademeli tarifesi nedeniyle, 2 aylık tüketim miktarı her halükarda 35 metreküpten fazla su tüketecek, sosyal açıdan en fazla gözetilmesi gereken maddi durumu yetersiz kalabalık aileler ile aynı evi paylaşan öğrenci, işçi gibi gruplar en pahalı tarifeden ücretlendirilecektir. Kademeli tarifeyle güdülen amaç su tüketimini azaltmaktır. Bu amaca ulaşmak için getirilen sınırlama, su tüketim hakkını kısıtlamaktadır. İdarenin yapması gereken su tüketimini kısmak değil, su kaynaklarının çoğaltılması, su ücretlerinin maliyetinin düşürülmesi yoluyla su tüketiminin en üst seviyeye çıkartılmasıdır. Su Yaşamdır, Su Sağlıktır.

Kentte insanca yaşamın sürdürülebilmesi için suyun temini ve dağıtımı yanında Kullanılan suların uzaklaştırılması çevreye verecekleri zararların önlenmesi ve arıtılması gibi hizmetler Hatay Büyük Şehir Belediyesinin Görev ve sorumluluğundadır. Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin bir kamu kurumu gibi değil, ticarethane gibi yönetildiği görülmektedir. Bu nedenle HDP ve HDK olarak bu hizmet anlayışına dur demek için Yurttaşlık haklarını dün olduğu gibi bugünden sonra da savunmaya devam edeceğiz. Hiçbir haklı yanı olmayan su zamlarını iptalini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Kimyon, 2015 Yılı için yapılan HATSU tarafından uygulanacak olan su zamlarının iptali ve yürütmenin durdurulması için Hatay İdare Mahkemesinde 2015 / 242 Esas sayılı dosyada iptal davası açıldığını da duyurdu. Kimyon; “Bizler HDK Meclisi ve HDP olarak; Yerel seçimlerde söylediğimiz gibi yerel seçim bildirimimizde yer alan su gibi insanlığın yaşamı için zorunlu olan bu temel insanlık hakkı olan suyun ve suyun kullanım bedelinin mal gibi alınıp satılamaz şeklindeki verdiğimiz sözün gereğini yerine getirmek için başlattığımız hukuksal mücadeleyi, toplumsal ve siyasi mücadeleye dönüştüreceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz. Bizler HDP ve HDK olarak Şirket Belediyeciliği değil, halk için belediyecilik anlayışı ile mücadeleye devam edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz, birlikte başaracağız diyoruz” şeklinde sözlerini tamamladı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here