Havacılık Sektörü Hızla Gelişiyor

0
126

“Türk Sivil Havacılık Sektöründe Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü ve Önemi” konulu panel İskenderun’da gerçekleşti…

Mustafa Kemal Üniversitesi İskenderun Sivil Havacılık Yüksek Okulu tarafından gerçekleştirilen “Türk Sivil Havacılık Sektöründe Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü ve Önemi” konulu panel İskenderun Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarında gerçekleşti.

Panele, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, İskenderun Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kara, Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Ünlü, Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Yönetim Kurulu Başkanı Gürcan Mantı, Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Derneği (TATCA) Yönetim Kurulu Başkanı Birol Bilgin,  Hava Yolları Kabin Memurları Derneği (TASSA) Türk Hava Yolları Sorumlu Kabin Amiri Ersin Paşa Kılıç, Uçak Teknisyenleri Derneği (UTED) Nöbetçi Müdürü Ümit Sayıl, çok sayıda öğretim görevlisi ve öğrenci katıldı.

Açılış konuşmasını yapan İskenderun Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Yard. Doç. Dr. Mehmet Kara, “Okulumuzda sivil hava işletmeciliği aktif olarak eğitim vermektedir. Şuanda bölümümüzde 320 öğrenci bulunmaktadır. Uluslar arası boyutu ileri düzeyde bir endüstri olan havacılık sektörünün dili İngilizcedir. Buna bağlı olarak okulumuzda toplam 896 saat ileri düzeyde İngilizce eğitimi verilmektedir. Bölümünüzde Havayolu yönetimi, Meteoroloji, Hareket Performans, Uçuş Performans, Havacılık Emniyeti gibi dersler verilmektedir. Bu derslerde kullanılmak üzere geçen yıl Milli Savunma Bakanlığından 4 adet eğitim uçağı hibe yoluyla okulumuza kazandırılmıştır” dedi.

MKÜ Rektörü Prof. Dr. Salih Güder ise hava taşımacılığının gelişimini arttırarak sürdürdüğünü dile getirdi. Ülkemizde de çarpıcı gelişmeler yaşandığını ifade eden Güder; “Devlet Hava Meydanları İşletmesinden alınan bilgilere göre, ülkemizde havayolu ile taşınan yolcu sayısı 2003 yılında 34 milyon 443 bin 655 sayılarında iken, 2012 yılında bu sayının artarak 150 milyon 351 bin 620’ye ulaştığını sevinçle görmekteyiz. Yine uçakların trafiğine ve seyrine baktığımızda 2003 yılında 374 bin 987 uçuş var iken, 2012 yılında bu sayı 1 milyon 93 bin 47’ye çıkmıştır. Hem taşınan yolcu bakımından hem de uçak sorti sayıları bakımından 10 yıl boyunca sektörün önemli bir gelişim göstererek büyük bir hacme ulaştığını görmekteyiz.

Havacılık Endüstrisi bu büyümeleri karşılayacak, operasyonları sürdürecek ve farklı sebeplerle ayrılan personel sayısını tekrar ikame edip yerine koyacak pilot, teknisyen, hava trafik kontrolörü, kabin ekibi, uçuş harekât uzmanı ve diğer operasyon elemanlarına elbette ihtiyaç duyacaktır. Bu sektöre aday gençler için çok önemli bir fırsattır. ABD uçak üretici firması Boing, gelecek 20 yılda 460 bin pilota, 650 bin teknisyene ihtiyaç duyulacağını bugünün verilerine göre tahmin etmektedir” şeklinde konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here