HATKANS-DER İlk Toplantısını Yaptı

0
75

hatay kanser derneği1Hatay’da ilk defa kurulan Hatay Kanserle Savaş Derneği (HATKANS-DER) Yönetim Kurulu ilk basın toplantısını düzenledi. Hasan Baba Restoran’da düzenlenen basın toplantısında HATKANS-DER Yönetim Kurulu tanıtılırken derneğin hedefleri de anlatıldı.

Amaçlarının  “Sen Kansersin“ dendiği andan itibaren hastanın yaşadığı boşluk ve ne yapacağını bilmediği ruh haline elden geldiğince yardımcı olmak olduğunu açıklayan HATKANS-DER Başkanı Gazeteci Adnan Tink; “Kanserle savaşı kazanabilmenin ilk adımı ‘Ben kanserim’ diyebilmektir. Buradan kanser hastalarına sesleniyorum. Derneğimizin kuruluş amacı, kanser hastalığı ile mücadele etmek ve haklarımızı arayabilmektir. Derneğimizin kapısı herkese açık” dedi.

Tink’in hemen ardından 31 maddeden oluşan hasta hakları bildirgesi hakkında bilgiler veren Avukat Bülent Akbay, hasta hakları ile ilgili mevzuat konusunda gerekli bilgi sahibi olmak isteyen hastaların dernekten yararlanabileceğini söyledi. Bir çok kemoterapi ilaçlarının yasal olarak ücretsiz olduğuna dikkat çeken Akbay; “Hastaların haklarının peşine düşmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. İthaline henüz izin verilmeyen kemoterapi ilaçları çok pahalı. Kanser hastalarının önemli bir kısmı çok ciddi bir mali yükle karşı karşıya geliyorlar. Bazı ilaçlarının ücretsiz sağlanması kanuni zorunluluktur. Bu derneğin kuruluş amaçlarından bir tanesi de kanser hastalarının gerek tedavisini gerek haklarını sağlayabilmektir” şeklinde konuştu.

Kanserde ilk teşhisin önemine dikkat çeken HATKANS–DER Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Aykan Akar da kanser hastalığının geçen yıllar içerisinde arttığına vurgu yaptı. Kanser hastalığının her meslekte görülebileceğini söyleyen Akar; “Günümüz de tüm dünya da yaklaşık 20 milyon kişi kanser hastası. Ve her yıl ne yazık ki 6 milyon insanımız kanserden hayatını kaybetmektedir. Yalnız bu hastalığın sosyal boyutu var. Kanser hastalığına yakalanan herkes zengin değil. Bu zor durumda en önemli görev biz sivil toplum örgütlerine düşüyor. Derneğimizin kuruluş amaçlarından biri de budur. Kanser hastalarımızın sosyal boyutta mücadelesinde yanında olabilmektir” dedi.

Kanserle verdiği mücadeleyi nasıl kazandığını anlatan HATKANS–DER Yönetim Kurulu Üyesi Mali Müşavir Günay Morkan her şeyden önce ‘ben kanserim’ diyebildiğini ve ‘ben bu kanseri yenerim’ düşüncesiyle kanserle savaşı kazandığını ifade etti. Derneğin kanser hastaları için tıbbi açıdan çok sosyal olarak yaşam konforlarını daha iyiye getirebilmenin amaç edindiğine vurgu yapan HATKANS-DER Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Fatih Tokuş, kanser hastalığında en önemli hususun erken tanı olduğuna vurgu yaptı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here