Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Sebahattin Yılmaz; “Organ Bağışı Hayat Kurtarır”

0
789

organ bağışı1Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Sebahattin Yılmaz, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıkların, tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından birisi olduğunu söyleyen Yılmaz; “Kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar, uygun organ bulunamadığı takdirde yaşamlarını kısa bir sure içinde kaybetmektedir. Bugün Ülkemizde 60237, ilimizde ise 1548 kronik böbrek yetmezliği hastası diyaliz cihazlarına bağlı olarak ‘bir gün böbrek nakli olabilmek umuduyla’ yaşamını sürdürmeye çalışmakta olup, nakil bekleyen hastaların bazıları ise tedavi olabilmek umuduyla yurt dışında çareler aramaktadır” dedi.

Ülkemizde 29.05.1979 tarihli 2238 sayılı kanun ile “Organ ve Doku Nakli Hizmetleri”nin yürütüldüğünü hatırlatan Yılmaz; “2015 yılı için Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü verilerine göre yaklaşık olarak 28280 kişi nakil için sıra beklerken, ilimizde bu zamana kadar 1687 organ bağışı yapılmış olup, 2015 yılında sadece 403 kişi Organ Bağışında bulunmuştur. Başarılı bir organ naklinden sonra kişiye gerçek bir yaşam armağan edilmiş iken, birçok hasta da bağışlanmış organ beklerken hayatı sona ermektedir. Karaciğer ve böbrek gibi önemli organların nakillerinde başarı oranları %90’nın üzerindedir” dedi.

2238 sayılı yasaya göre on sekiz yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkesin organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabileceğini kaydeden Yılmaz; “Organ alacak hastalar öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna, yaş, boy, kilo gibi kriterlere ayrıca tıbbi aciliyet durumuna göre cins, ırk, din, zengin-fakir ayrımı yapılmaksızın belirlenir. Organ bağışının dini yönden sakıncasının olmadığını, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu 03.03.1980 tarihli  organ ve doku naklinin caiz olacağı ile ilgili kurul kararı ile belirtmiştir. Organ bağışı işlemi; İl Sağlık Müdürlüğünde, İlçe Sağlık Müdürlükleri, Tüm Kamu, Özel ve Üniversite Hastanelerinde, Toplum Sağlığı Merkezlerinde, Aile Sağlığı Merkezlerinde, Organ Nakli Yapan Merkezlerde yapılmaktadır. Organ bağışında bulunabilmek için; organ bağışı kartını iki tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir. Organ bağışı yapanların, bu durumdan ailelerini de haberdar etmeleri daha sonra çıkabilecek problemleri önlemek açısından yararlı olacaktır.

Organ bağışında bulunan kişilerin organ bağış kartını daima yanında taşıması; organ bağışı işleminin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır. Kişi organ bağışından vazgeçtiği anda organ bağış kartını taşımaktan vazgeçmeli ve bu kararını ailesine bildirmelidir. Ayrıca kişi organ bağışı yapsa dahi 2 uzman hekim tarafından ayrı ayrı değerlendirilerek beyin ölümü olduğuna karar veren raporu düzenlemeleri halinde, ailenin onayı ile süreç başlatılabilir. Halkımızın organ bağışı konusunda hassasiyetlerinin artması, ancak bu sayede de; bizlerin de ihtiyacımız olduğunda organ bulunabileceği açıktır. Ne yazık ki bizler ancak alıcı durumuna gelince bağışın önemini fark edebiliyoruz. 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası önderliğinde tüm halkımızın organ bağışına katılımlarını gönülden desteklemekteyiz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here