Hatay, En Çok İhracat Yapılan İller Arasında

0
173

Türkiye ihracatının yüzde 92’sini gerçekleştirilen iller arasında Hatay da yer aldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yaptığı derlemeye göre, İstanbul dışındaki 79 ilin toplam ihracat hacmi İstanbul’un ihracat hacmini yakalayamadı.

İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara, Gaziantep, Manisa, Denizli, Hatay, Adana, Sakarya, Kayseri, Mersin, Konya, Trabzon ve Şırnak’tan oluşan 16 il, milyar dolarlık rakamları yakalarken, ihracatın yüzde 92’sini bu iller gerçekleştirdi.

İllere göre ithalat rakamları incelendiğinde de, 2012 yılında gerçekleştirilen 236 milyar 536 milyon 949 bin dolarlık toplam ithalatın yüzde 50,6’sını İstanbul firmaları yaptı. Veri gizliliği nedeniyle, il bilgisi gizlenen veriler “Gizli Veri” adıyla listede ayrı olarak yer aldı.

“Gizli veri” isimli parametre Türkiye ithalatından 39 milyar 473 milyon 520 bin dolar pay aldı. Bu rakam ithalatın yaklaşık yüzde 16,7’sine denk geldi. Gizli veri olarak adlandırılan ithalat, petrol ve doğalgaz ihraç eden ülkelerin fiyatlarının afişe olmasını istememesi nedeniyle gizli tutulmasından kaynaklanıyor. Belirsiz olarak ifade edilen ithalat ve ihracat kalemleri ise şehri tespit edilemeyen kalemleri içeriyor.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here