Hatay Barosu; “Şiddet ve Zorbalığın Karşısındayız!”

0
37

Kentimizin tanınmış Avukatlarından Bülent Akbay ile Başsavcılığa ait makam aracının şoförünün “yol verme” meselesi yüzünden tartışmaları ile ilgili Hatay Barosu Yönetim Kurulu İskenderun Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Baro üyelerinden Avukat Hatay Tut’un yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Avukata yönelik şiddet ve saldırılar her geçen gün artmaya devam ederken; 30.11.2023 günü sabah 08.35 sularında Baromuz mensubu meslektaşımız Av. Bülent AKBAY, İskenderun Cumhuriyet Başsavcısının gözü önünde Makam korumaları ve şoförü tarafından darp edilmiştir!!

Hatay Barosu mensubu, meslektaşımız Av. Bülent AKBAY; İskenderun Adliyesinin yan tarafındaki yolda aracı ile seyir halindeyken ters yönde gelen Başsavcılık makam aracı ile karşı karşıya gelmiş ve aracı uyarmıştır. Bunun üzerine araçta bulunan Başsavcı koruması Meslektaşımıza “sana ne lan. Bas git” şeklinde hakaret ederek yolu açmaya çalışmıştır. Meslektaşımızın “Ne biçim konuşuyorsunuz?” diye cevap vermesi üzerine; koruma ve şoför araçtan inerek meslektaşımızın ellerinden tutup darp etmeye başlamıştır. Yere devirdikleri meslektaşımızı yerde tekmelemeye devam etmişlerdir. Durumun en vahim tarafı ise olay anında araçta bulunan İskenderun Cumhuriyet Başsavcısının araçtan inerek durumu izlemesidir!!!

Olay yerinde bulunan kişilerin; darp edilen kişinin avukat olduğunu söylemesi üzerine Başsavcı ve korumaları adeta kaçarcasına olay yerinden ayrılıp; adliyeye girmişlerdir. Yaşananlarla ilgili olarak Başsavcı ile görüşmeye çalışan meslektaşımız makam odası önünde de hakaretlere maruz kalarak yeniden darp edilmiştir.

Meslektaşımıza saldıran tarafların sıfatları, olayın meydana geliş şekli ve vahameti dehşet vericidir. Görevi şiddetle mücadele etmek olanların bu hareketi, başkalarına cesaret verecek ve avukata karşı yapılan şiddeti artıracak mahiyettedir.

Meslek Onuruna Yönelik Saldırılara Karşı Mücadele Edeceğiz

Bu nedenle meslektaşımıza haksız ve hukuka aykırı bir şekilde saldıran koruma ve şoföre hiçbir şekilde müdahale etmeyen aksine sessiz kalıp olayı izleyen ve bu tavrıyla şiddet eylemini gerçekleştiren kişileri cesaretlendiren cumhuriyet başsavcısı da saldırıyı gerçekleştirenler kadar sorumludur.

Mevki ve makam sahibi olanlar; söz konusu yetkiyi avukatlar üzerinde pervasızca kullanmak yerine, kendilerine verilen yetki ve sorumluluğu, makam ve mevkilerine yakışır bir şekilde kullanmalıdırlar. Bu saldırıyı gerçekleştirenler, kamusal gücün kötüye kullanılması ve cezasızlığın vermiş olduğu öz güvenle hareket etmişlerdir. Kamusal görev, makam ve gücün arkasına sığınan hukuk tanımazlığa karşı cezasızlığın bertaraf edilmesi ancak emsal olabilecek caydırıcılık ile mümkündür.

Bu sebeple soruşturmanın sağlıklı ve tarafsız yürütülebilmesi için olayı gerçekleştiren sorumluların başta İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı olmak üzere hepsinin derhal görevden el çektirilmesi gerekmektedir. Bunun için ilgili kurumları göreve davet ediyoruz.

Avukata yönelik saldırı, yurttaşın savunma hakkına yönelik saldırıdır. Avukata yönelik olsun olmasın, Toplumsal şiddetin normalleşmesine izin vermeyecek, mesleğin onuruna yönelen saldırılara karşı mücadeleyi her nereden gelirse gelsin, kime karşı olursa olsun sonuna kadar sürdüreceğiz.

Mesleğimizi, meslektaşlarımızı ve yurttaşlarımızın haklarını sahipsiz bırakmayacak, sorumluların cezalandırılması için konunun sonuna kadar takipçisi ve saldırıya uğrayan meslektaşımızın sonuna kadar yanında olacağımızı Kamuoyuyla saygıyla paylaşıyoruz.” (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here