HASİAD Başkanı Murat Hayzaran; “Döngüsel Ekonomiye Geçilmelidir”

0
98

Hatay Sanayici ve İş İnsanları Derneği (HASİAD) Başkanı Murat Hayzaran, döngüsel ekonomiye geçilmesinin önemine vurgu yapan bir açıklama yaptı.

Dünyamızı etkisi altına alan Covid19 virüsünden kaynaklanan pandemi krizinin, iklim değişikliği, küresel ısınma, çevre kirliliği ve kaynakların hızla tüketilmesi ve tükenmesi, dünyanın ekolojik sınırları konusunda tüm insanlığı bir yol ayrımına götürdüğünü, mevcut ekonomik sistemlerin modern toplumun ihtiyaçlarını daha fazla karşılayamayacağını ve tükenmekte olduğunu açıkça ortaya koyduğunu vurgulayan Hayzaran; “Döngüsel ekonomi modeli atık oluşumunu en aza indirirken, malzemeleri ve kaynakları kullanımlarının sonunda ürün döngüsüne geri döndürerek değerlerini mümkün olduğunca uzun süre korumayı hedeflemekte kıt kaynakları koruma amacı taşımaktadır. Döngüsel ekonomi modeli, kaynakları mümkün olduğunca uzun süre ekonomi içinde tutmakta, fiziksel kaynakların değerini koruyarak hammadde tüketimini, atığı ve değer zinciri risklerini en aza indirgemektedir. Bu amaçlardan da görüleceği üzere Döngüsel ekonomi modeli, kullanım ömrünün sonunda değeri yakalama amacı güden bir piyasa ekonomisi modelidir.

Döngüsel ekonomi, atık kavramını tamamen ortadan kaldırma amacından hareketle; üretim ve tüketim şeklimizi ve alışkanlıklarımızı temelden değiştirerek ekonomi ve toplumda değerin dolaşmasını sağlayan daha temiz, yeşil, sağlıklı, başarılı bir ekosistem yaratmak amacı gütmektedir. Önümüzdeki süreçte ülkemizde de döngüsel ekonomik modelinin etkin olması kapsamında döngüsel ekonominin önündeki engelleri, döngüsel ekonomiye geçiş için stratejileri ve döngüsel iş modellerini konuşmamız gerekmektedir. İleri teknolojinin kullanılması, köklü davranışsal değişikliklerle birlikte gerek mevzuatsal gerekse bürokratik altyapıyı hazırlamamız, konu ile ilgili gerekli ve yeterli hibe ve destekler sağlamamız ve bu hibe ve destekleri arttırmamız gerekmektedir” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here