Greve Çıkan İSDEMİR İşçisinden Gövde Gösterisi!

0
229

isdemir grev1Gül; “İş Güvencesi Verilmediği Sürece TİS’i İmzalamayacağız”

Çelik-İş Sendikası 15 Temmuz 2013 Pazartesi günü saat 08.00 olarak açıkladığı grev kararını İsdemir, İsmail Akçakmak kapısında büyük bir coşkuyla başlattı. İsmail Akçakmak kapısında sabah 07.00’dan itibaren toplanmaya başlayan İsdemir işçisi davul ve zurna eşliğinde coşku içinde greve gitti. 15 Temmuz İsdemir grevine, Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül, Genel Sekreter Yunus Değirmenci, Genel Mali Sekreter Bayram Altun, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Muharrem Şahin, Genel Eğitim Sekreteri Recep Akyel, Çelik-İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Metin  Önde, Şube Sekreteri Hacı Gönül, Şube Mali Sekreteri  Tuncay Avcı, Şube teşkilatlandırma Sekreteri Musa Okcu, Şube Eğitim Sekreteri Murat Kayış da katıldılar.

İsdemir grevine İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek, Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin, Belen Belediye Başkanı Cemil Yılmazlar, Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, Karayılan Belediye Başkanı Mehmet Yurtman, Denizciler Belediye Başkanı Esabil Soydan, Sarıseki Belediye Başkanı Bülent Özer, Kuzuculu Belediye Başkanı Yaşar Toksoy, Yeniyurt Belediye Başkanı Hasan Günal ve diğer bazı belediye başkanları destek verdiler. Adı geçen belediye başkanları bizzat grev alanına gelerek işçilerle kaynaştılar ve tüm belediye başkanları kısa birer destek konuşması yaptılar.

Greve giden İsdemir işçisine ayrıca CHP İskenderun İlçe Başkanı Süleyman Uyar, Ak Parti İskenderun İlçe Başkanı Uğur Feriz, MHP İlçe Başkanı İbrahim Gül, Ak Parti Payas İlçe Başkanı Hasan Altunsoy, MHP Payas İlçe Başkanı Mevlüt Yıldız, CHP Payas İlçe Başkanı Rafet Özkaya, MHP Dörtyol İlçe Başkanı Adem Cihan, CHP Dörtyol İlçe Başkanı Kemal İncesu ile çevre ilçe ve beldelerin çeşitli siyasi parti temsilcileri ve pek çok sivil toplum örgütü temsilcisinden bire bir destek geldi.

Çelik-İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Metin Önde’nin kısa selamlama konuşmasının ardından sözü Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül aldı. Gül ve şube başkanı Metin Önde’nin konuşmasından hemen önce kesilen elektrik yüzünden ses düzeninin sesi kesildi. Çelik-İş Sendikası yetkilileri elektriğin kasıtlı olarak İsdemir yönetimince kesildiğini iddia ettiler.

Küçük İşlerle Uğraşıyorlar

Payas Belediyesi’nden getirilen seyyar jeneratör yardımıyla ses düzeni yeniden tesis edildi ve Genel Başkan Gül  yeniden konuşmaya başlayarak; “Çelik-İş sendikasının yalnız olduğunu sananlar, her şeyin yalnız para olduğunu sananlar bugün yanıldıklarını anlayacaklardır. Neredeyse tüm belediye başkanlarımız, tüm Hatay halkı burada. İsdemir yönetimi küçük işlerle uğraşıyorlar. Bakın az önce Türkiye işçi sınıfının, devletin elektriğini kestiler. Söylemeyecek bir sözümüz olsa çıkmazdık buraya. Sesimizi kesmeye çalıştıklarına göre demek ki onların korkuları ve ayıpları var. Bizim söyleyeceklerimizden ve açıklayacaklarımızdan korkuyorlar. Bize karşı gazetelere paralı ilanlar verdiler, tamimler yayınladılar. Jeneratör getirmemize rağmen farklı aletlerle sesimizi kıstılar. İsdemir’i bir sanayi tesisi gibi değil askeri tesisi gibi çalıştırmak istiyorlar. Grev kırıcılığı yaparak, grev kararına itibar etmeyin diye grev kırıcılığı yapıyorlar. Biz bu grevi başlatırken İsmail Akçakmak Kapısı’nda grev gömleği giymezsek namerdiz demiştik. Bugünde grev gömleğini giydik. Bizi klima altında oturan diğer sendikacılarla karşılatırdılar galiba. Biz Çelik -İşliyiz, Hak-İşliyiz” diye konuştu.

isdemir grev2

Sorun, Sadece Ücret Değil!

Genel Başkan Gül’ün sözleri sık sık “işçi sendika omuz omuza. Yönetim İstifa” sloganlarıyla kesilirken, coşkulu kalabalık ellerindeki Türk bayrakları ve Çelik-İş flamaları, alkış ve ıslıkla greve coşku kattılar.

Genel Başkan Gül sözlerinin devamında işyerinde baskı uygulandığını, sorgu odaları kurulduğunu ifade ederek; “Bu grev ekonomik olduğu kadar onurumuz,  gururumuz ve şerefimiz için sürecektir. Elbet şeref ve onur, şerefi ve onuru olanlar için değerlidir. Şerefi olmayan için şerefin bir değeri yoktur.  Bu grev ekonomik anlamda önemli olduğu kadar, iş güvencesi anlamında da önemlidir. Bugünkü genel müdür ve üst düzey haricindeki herkes işten çıkartılma korkusu yaşıyor. Mesele sadece para meselesi değil. İş Güvencesi verilmediği sürece TİS’i imzalamayacağız.

Bakın hepiniz yönetim istifa diye bağırıyorsunuz. Basın vasıtasıyla inşallah Genel Müdür istifa sloganlarını OYAK üst yönetimi duyar. Bu grevin müsebbibi İsdemir Genel Müdürlüğü makamıdır.  Biz 6356 Sayılı kaunun 58. Maddesi gereği greve gidiyoruz. Bunu engellemeye kalkanlar ve maddeleri çiğneyenler var. Bu ülkenin Cumhuriyet Savcılarına suç duyurusunda bulunuyorum” dedi.

Tehditlere Asla Pabuç Bırakmayacağız

Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Gül konuşmasının devamında ise; “Grev nedeniyle her gün burada, İskenderun’da, Karayılan’da, Payas’ta olacağız ve yönetimi protesto edeceğiz. Korkakların dikeceği bir zafer anıtı olamaz. Korkaklar sadece korkularıyla yaşarlar. Burada ‘Formen’ sözcüğünü dayatmakla burayı da Bulgar Belene kampına çevirmek istiyorlar. Cesaret taklit edilemeyecek tek duygudur. Biz fare yürekli değil aslan yürekliyiz. Ey yönetim görün ve bilin ki sizin tehditlerinize asla pabuç bırakmayacağız. Bizim işçimize, profesör, doktor, hakim, savcı maaşı alıyor diyen genel müdür sana soruyorum. Sen ne kadar maaş alıyorsun? Bu yıl içinde işçinin ne kadar kar payını aldın? Basını da göreve çağırıyorum. Banka kayıtları incelensin kim ne kadar kar payı aldı bunlar gün yüzüne çıksın.

Büyük bir mücadele başlattık. İş barışı ve huzur için sonuna kadar varız. İşverenin posta başına önerdiği yüzde 30’luk zamlar artık bizim taban rakamlarımızdır. Bizim arkamızda belediye başkanlarımız, Hatay var, Hak-İş var. İşverenin hiçbir çağrısına, tamimine kulak vermeyeceğiz. Grev gözcülerimiz üretim ve satış departmanlarını izleyip, gözleyecektir. Baskılar, işten atmalar ve istediğimiz ücret alınıncaya kadar bu grev sürecektir” değerlendirmesinde bulundu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here