Futbolun Osmanlıcası (1)

0
69

Değerli okurlarım, makalemin başlığı sizleri yanıltmasın, çok şeyler ve güncel olaylar sunacaktır sizlere. Benim için de değişik bir konu olduğunu samimi olarak söylemeliyim. Epeyce kitap ansiklopedi karıştırdım ama tatmin edici bilgilere ulaşamadım. Genel kültüre dayalı bazı bilgiler sunmak istiyorum sizlere…

Osmanlı İmparatorluğu ve öncesinde, Anadolu ve Asya’da kurulan Türk devletleri de dahil olmak üzere, İslamiyet’ten önce de sporun yapıldığını biliyoruz ama futbolla ilgili kesin bilgilere rastlamıyor. Sadece, yapılan bazı kazılarda, yerel giysiler içinde yuvarlak bir cisme hamle yapan insan kabartmaları günümüze kadar geliyor. Bununla da o zaman da insanların futbol oynadığı izlenimini alıyoruz.

Oysa Milattan Sonraki asırlarda, örneğin, onuncu asırda İngiltere’de futbol oynanıyordu. Kuralları ne denli vardı bilinmiyor ama yerleşim birimleri arasında müsabakalar yapıldığına göre epeyce mesafe kat ettiği söylenebilir bu ayak oyununun… Bu spor nasıl yapılıyordu:

Futbolun çıkış ya da benzeri bir başlıkla bu konuya ayrıntılı biçimde girmiştim. Eskiler için mişli-muşlu konuşuyorduk ama yakın tarihimiz için delillere dayanarak sağlam ahkâm kesiyorduk. O zamanlar, bu sporun yapıldığı sahanın konumu, müsabakayı yönetenler, taraftarlar, teçhizat, hava koşulları, kazanan tarafa verilen armağan…

Bu konularda kesin bilgilere rastlanmıyor. Muhtemelen kale olsa diye iki uzun direk ve direkler arası mesafe ne kadarsa, müsabakayı yöneten bir kişi olduğu inancını taşıyoruz. Çocukluğumuzda bile, direk ve taş bulamazsak bile, ceketlerimizi kazaklarımızı koyarak futbol oynardık. Ayrıca sözünü dinleyeceğimiz bir ağabeyimizin de hakemlik yapmasını isterdik. O zamanın yan hakemleri bile taç atışlarında bayrak kaldırırdı.

Çok ilkel bile olsa, kasabalar arası yapılan müsabakalarda olaylar çıkmış ve insanlar ölmüştür. Bu nedenle de futbol kral tarafından yasaklanmış. Bir yerde okumuştum… İngiltere Kralı Aslan Yürekli Rişar, bir savaş dönüşü bu oyunu çocukların oynadığını görmüş ve tekrar oynanmasına izin vermiş. Tabii doğruysa.

Doğruysa dedim ama mutlaka doğrudur. Biz de kesin olarak yasak. Büyük günaha girer futbol oynayan. O zamanın yobazları öyleydi. Şimdi bile o yobazlardan hala var. Sesleri çıkmıyor. Kasımpaşalı mani oluyordur sanırım. Ak Saray’da başka ne yapılır. Ancak gündem değiştirilir.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here