Futbolun Çimentosu: Kondisyon (5)

0
48

Değerli Okurlarım, her spor dalının kendine özgü sistemi vardır ama yüksek kondisyona gereksinimi olmayan bir spor düşünmek mümkün değil. Kuvvet olmazsa yürümek bile zordur. Kaldı ki, en ağır spor olan futbolda bu güç daima gerekli ve geçerlidir. Bu ciddi konuya biraz da bilimsel yönüyle bakalım…

Futbolcuların belirli kas guruplarında, kuvvetli olmasının yanında, dengeli bir kuvvete de ihtiyacı vardır. Denge sözcüğünü kullanmak zorundayım, çünkü bir hareketi yaptıran kas kuvveti ile tam tersi olan kasın ürettiği kuvvetin belli dengede ve oranda olmasıdır. Bu dengenin zaafa uğraması, yağ oranının bozulması suretiyle sakatlık çağrıştırır. Ayrıntıya girecek olursak, sıçrama, sprint, çabukluk performansını da bozacağı gerçeğini göz ardı etmemek gerekir.

Bu arada, iki bacak arasındaki güç farkının en fazla %19 olması gerektiğini de belirtmeliyim. Peki, iki bacak arasındaki güç farkı fazlaysa… O zaman, zayıf olan kas guruplarını özel kuvvet antrenmanları ile güçlendirerek, aradaki farkı eşitlemek gerekir. Zaten, sağlıklı antrenmanlarda bütün bunlar göz önünde tutulur. Antrenmanlar ciddiye alınmazsa, çift kaleyle bu işi bitirelim zihniyeti hakimse o zaman ne olur biliyor musunuz? O takımı önüne gelen delik deşik eder. Bütün oyuncular sezonu test edilmesi, belli oyuncuların ne gibi kuvvet eksiklikleri ve dengesizlikleri olduğunu kesinlikle belirlemek gerekir.

Efendim, amatör takımlarımızın böyle bir yaklaşımları olduğundan emin değilim. Belki Körfez İskenderunspor’da da ufak tefek bazı testler yapılıyordur. Bu işleri tam anlamıyla ağırlık verseydi, şimdiye kadar çoktan bir üst lige terfi etmişti. Amatör olsun, profesyonel olsun, oyuncudan sonuna kadar yararlanmak istiyorsan, her şeyiyle yakından ilgileneceksin. Futbolcuyu sağlıklı alıp, sakat bırakmaya hiçbir yöneticinin hakkı olduğunu düşünemiyorum.

Kuvvet antrenmanlarının oyunculara çok önemli katkıları olup, büyük avantajlar sağlar. Sakatlıkların önlenmesi ve rehabilitasyonu için, dengeli ve yüksek seviyede kuvvete ihtiyaç vardır. Kuvvet antrenmanları ile futbolcuların sahip oldukları kuvvet potansiyeli maç sırasında ortaya çıkar. Aynı zamanda kuvvet antrenmanları ile futbolcular, sahip oldukları kuvvet seviyelerini korurlar. Kuvvet antrenmanları, futbolcuları ağırlaştırmaz. Aksine sürati önemli yönde tetikleyen çok önemli bir hadisedir.

Bu yüklemeler hep avantaj değildir. Kuvvet antrenmanları organizmada oldukça yorgunluk yaratır. Bu yorgunluk 48-72 saat arasında giderilebilir. Futbolun Kondisyonel bileşenleri sadece kuvvetten ibaret değildir. Aynı oranda dayanıklılık, çabukluk, sürat ve koordinasyondan oluştuğu da bilinmelidir. Futbolu oynamakta, oynatmak da oldukça zordur.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here