Futbolun Çimentosu: Kondisyon (2)

0
38

Değerli Okurlarım, aslına bakarsanız, kondisyon denilen hadise herkese lazım. İşine giden bir kişi, bacaklarında güç olmazsa, yürüyebilir mi? Yürümekten zevk alabilir mi? Arada bir (aslında sık-sık söz ediyorum) ahlaktan bahsediyorum. Sporcuya ahlak gereklide, dışarıdaki insanlara ahlak gerekli değil mi?

Çimento yerine toprak koyan müteahhitlere ne denir? Süte, rengi beyaz diye yarı yarıya su katıp satan bu insanlara ne denir? Bunlar için ahlak gerekli değil mi? Tabi ki gerekli! O nedenle, kendi sağlığı için spor yapan insanlara da kondisyon gerekli… Yani, kuvvetli, güçlü olmak gerekli!

Biz onun için sadece kondisyon sporun çimentosu diyoruz. Kendisi için spor yapanlar için dayanıklılık yeterli olabilir. Ancak sporcular için sadece kondisyona sahip hiç de yeterli değildir. Birazdan yavaş-yavaş nedenlerine gireceğim. Yüksek kondisyon çok güzelde, tek başına yeterli değildir demeye çalışıyorum.

Bir futbolcu da olması gereken yeteneklerden birinin ya da bir kaçının oynamaması o oyuncuyu zaafa uğratır. Müsabakalarda verim ya da futbolcunun performansı birbirine bağlı ve birbirini şartlandıran beceri, ustalık, kişisel özelliklerden etkilenir.

Burada, kişisel özelliklerden söz ettim ya… Bu biraz da Allah vergisidir, o sporcu emsallerinden oldukça şanslıdır. Bu tür futbolculara günümüzde; O futbolcu takımın beyni, O futbolcu bir virtiöz, deniliyor.

Öyle kabiliyetli oyuncuları bulup çıkarmak oldukça zor! Ya alt yapılardan çıkıyor, ya çok çalışmak suretiyle o özellikler kazanılıyor. Aksi halde, bir takımı atağa kaldırmak, sevk ve idare etmek çok zor! Bir futbolcunun müsabakalarda başarılı olması için, o oyuncunun kuvvet dışında donanımlı olması gerekiyor. Yani kondisyon dışında, taktik açıdan da hazırlıklı olması şarttır.

Uyumlu teknik esaslar, kondisyonel şartlar ve özellikle uyum şarttır. Sporcunun iradesine bağlı entelektüel yetenekler doğrultusunda başarı oranı gerçekleşir diyebiliyoruz. Futbolculara kondisyon, sezon başı uzun kamp dönemlerinde kazandırılır. Bildiğiniz gibi uzun kamp dönemlerinde (sezon başı kamp dönemlerinde) özellikle kondisyon ve sistem konuları kesinlikle halledilmelidir.

Bunları halletmeden sezona girdiyseniz, o oyunculardan fazla verim beklenemez. Sistem belirlenmemişse, kondisyon kazanılmamışsa, yapılan tat vermez. Puan açısından daha da tatsız olur.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here