Futbola Günah Diyenler (3)

0
50

Değerli okurlarım, futbol, futbol oluncaya kadar kaç asrı eskitmiştir kim bilir? Severek ve isteyerek kanını akıtmıştır kara toprağa, sanki şehit olurcasına… Başka türlü de düşünülemez. Uğruna kan dökülen değerler daha fazla baş tacı edilir. Bu yazdıklarımın doğruluna inanmasam hiç kalem oynatır mıyım? Ansiklopediler ve bazı külliyeler bana yetiyor da artıyor bile. Bu dokümanlar olmasaydı, sizlere sadece yarım asır geriye götürebilirdim. O da futbolun azıcık içinde olmamadan kaynaklanıyordu.

Gönül isterdi ki, o günlerden kalma bir piri fani olsaydı da, onun ağzından duysaydım bu yazdıklarımı ve de futbolun geçirdiği evreleri. Evet, futbol dediğimiz temaşası zengin bu oyun, günümüze gelinceye kadar büyük evrimler geçirmiş diyoruz ve inanıyoruz ama hala “İşte bizim futbolumuz” diyeceğimiz günler daha uzakta.

Ülkemizde ilk lig organizasyonu Pazar Ligi’yle gerçekleşmiştir. 1905 yılında Galatasaray Futbol Kulübü resmen kurulmuş ve bu tarih Türkiye Futbolunun başlangıç tarihi olarak kabul edilmiştir. Şu aşamada, Cumhuriyet dönemindeki futbolumuzu selamlayarak ve bazı bilgiler sunduktan sonra günümüz futboluna döneceğim.

Kamutay bugün doğdu (1920) ve faaliyete geçmesiyle Türk sporu ve Türk futbolu için büyük adımlar atılmıştır. Nasıl atılmaz ki? İstemezük’ler tarihin sayfalarında kaldı. Günah diyenler artık azınlıkta ve de sindirilmiş vaziyette. 1823’de ilk spor teşkilatı, Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı ve buna bağlı olarak Futbol Federasyonu kurulmuştur. Kurulan o federasyon, şimdiki Özerk Futbol Federasyonunun insanlara ve Kulüplere yaptığı ayak oyunlarını tahmin edebilseydi, kurulur muydu?

Yapılan bu ayak oyunları, bazı sözde spor adamlarının futbol karşısında aczini de ortaya koymuştur. Koşullar n’olursa olsun, bilerek ve isteyerek yapılan o yanlışlar, o insanların yüzünde duracak ve zifiri karanlık gösterecektir fakat onlar zengin oldukları için, o kapkara yüzle, madalya kazanmış gibi güle-güle gezerler.

21 Mayıs 1923’te Türkiye Futbol Federasyonu’nun FİFA’ya kabul edilmesiyle, Türkiye bu alanda Dünyadaki yerini almıştır. 26 Mayıs 1923’de Türk Milli Futbol Takımı ilk maçını İstanbul’da Romanya ile oynamıştır ve aynı yıl ilk resmi lig maçlarının düzenlenmesine de başlamıştır.

İstemezük’lerden ve futbol günahtır diyenlerin çevreleri daralırken, futbol büyük aşamalar kaydetmiştir. 1951’de profesyonelliğin kabulü ile Türk futbolunda yeni bir dönem başlatılmış ve o tarihten bu yana futbol, bir meslek dalı olarak toplumda yerini almıştır. 1954’de UEFA’nın kurulmasından sonra Türkiye bir Avrupa Ülkesi olarak kabul edilme mücadelesi vermiş, bu isteği FIFA tarafından 10 Şubat 1962’de alınan karar uyarınca kabul edilmiştir.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here