Futbol Nargile İçmeye Benzemez (4)

0
52

Değerli okurlarım, futbolla ilgili sohbetlerimizde ya da mesleğimiz olduğundan bir şeyler yazmaya kalksak, bir önceki haftaya takılır, terörün ve de şiddetin bitmediğini, var olduğundan söz ederiz. Tamamen doğru! Böyle düşünenlere hak vermemek de elde değil. Oysa arada bir sizlere sunduğum faktörleri bir içimize sindirebilsek, tiyatrodan çıkar gibi çıkamayız ama önemli bir sorun da yaşamayız.

Yenilgiler hazmedilse, galibiyetler abartılmasa, müsabakalar da adam gibi izlense, hakemler de pozisyonlara yakın olsa, futbolcular da tribüne değil, takımları için oynasa, iddia ediyorum ki bu karizmatik spor en verimli çağını yaşar. Aslında dünya standartlarında yine de verimi artırıyor, oynanan futbol kalitesiyle sporseverlere büyük zevk veriyor. Müsabaka esnasında zaman-zaman sporcuların birbirine centilmence davranmaları kaybolmak üzere olan umutlarımızı yeşertiyor.

Biz ne diyoruz? Futbol nargile içmeye benzemez. Aynen böyle başlık attık. Peki, tarih neler yazar futbol hakkında? Öncelikle şunu söyleyeyim. Futboldan gelmemiş, kurs ve seminerlerle düdüklenen kültürsüz, tecrübesiz hakemlerin gördüğü hareketlere düdük çaldıkları gibi, tarihte öyledir. Yani, tarih taraf tutmaz. Tarih (hakemlerimiz gibi) gördüğünü yazar.

Zaman içinde gelişen doğru olaylar, yazılanı düzeltir. Okuduğum, tarihi eski kitaplarda ilginç paragraflar dikkatimi çekmiştir ki; muhtelif vesilelerle sizlere sunduğumu çok iyi hatırlıyorum. Hiç düşündünüz mü? Futbol neden ve nasıl kesintiye uğrar? İngiltere’de, uzun yıllar önce, iki kasaba halkının savaşır gibi kavgaya tutuşmaları ve olayın bilançosu da oldukça ürkütücü! Yüzlerce ölü, binlerce yaralı!

Ülke bütünlüğünü ve insan sağlığını tehdit ettiği için, tek söz sahibi olarak kral, ülkesinde futbolu yasaklıyor. Daha sonra, yapılan baskılar sonucu bu yasak kalkıyor. İyi ki yasak kaldırılıyor. Aksi halde futbol bugünkü konumuna gelemezdi inanın. Neden? Futbolun ilk oynandığı ülke İngiltere değildir. Fakat futbolun beşiği konumundadır.

Federasyonlar, kurallar, kaideler, yeşil zeminin ebatları, kale direklerinin çapları, uzatmayacağım, ayrıntı gibi gözüken her şey o ülkede gündem oluşturmuş ve diğer ülkelerin de uygulaması sağlanmıştır. Tarih adam kayırmaz, torpil yapmaz. Bırakıp gidebilenleri ya da ikbal uğruna her şeyi göze alırken, uğruna ölenleri de. Tarih ihanetlerle doludur. Futbol uğruna başını verenlerle de. Futbol nargile içmeye benzemez!

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here