Futbol Gerçekten Spor mudur? (1)

0
95

Değerli okurlarım, futbol spor mudur, değimlidir? Yıllar önce ve özellikle top oynadığımız yıllarda bunun bir spor olduğunu biliyorduk ve inanıyorduk.

Günümüz futboluna gelince, futbol spor değildir diyenler çoğunlukta. Futbol vahşettir diyenler bulunmakta, Futbol maçlarında uyuyanlarda az değil. Futbolsuz yaşam olmaz diyenlerle, futbol yaşam biçimimiz eş değerde! Birde, futbol çok ciddi bir eğlencedir diyenlere de çoğu zaman rastlıyorum ve onlarla uzun süre sizlere sunacağım konularla ilgili fikir teatisinde bulunuyorum. Onlardan çok ilginç ifadeler ve çok ciddi yaklaşımlar görmekteyim.

Eski bir futbolcu ve spor adamı olarak (spor yazarı olduğumu söylememe gerek yok) duyduklarımla düşündüklerimi harmanlayarak başlığımızın içeriğini anlatmaya çalışacağım. Futbol, artık ciddi bir iş olduğunu kabul etmemiz gereken ciddi bir eğlence ve ciddi bir oyundur “Antrenman Bilimi” ve “Malzemesi insan olan bir grubu sevk ve idare etmek” gibi iki temel unsuru üzerine oturur ve bu iki kavramda son derece “akademik donanımlar” isteyen özel durumlardır.

Günümüz futbolunda, böyle donanımları olmayan bir sürü kişinin “Ahkam kestiği” ve “üst yapı olayına kulüpçülük gözüyle” baktığı ya da bakıldığı, yöneticiyim diye geçinen o insanlar futbolumuzu da bu hale getirdiler. Bu konuya da başka bir makalemizde ayrıntılı olarak girerek sizleri aydınlatmaya çalışacağım. Yerel sporumuzda da futbola ve özellikle sporun tümüne şaşı bakan bir hayli fazla…

Yaşamaktan haz duyduğumuz dünya nasıl şekillenmiştir, hiç düşündünüz mü? Cevabı oldukça basit; suyun damlamasıyla, semaverden çıkan buharın Sema’ya çıkmasıyla, rüzgârın üflemesiyle, ileri derecede sıcak ve dondurucu soğukla. Şimdi, ben size dünyayı mı tarif ettim, yoksa insanı mı? Karar sizindir.

İnsanlar, kendilerine dokunmamıza izin vermezler, eleştiriye açık değillerdir. Yaptıkları işlerin doğruluğuna inanırlar. Şike yaparlar, biz yapmadık derler. Teşvik primini bavulla gönderirler, biz namusluyuz, öyle şeylerden haberimiz yok derler. Ne yapmak gerekiyor? Başkanı olduğu kulübe, kendisinin de bilmediği kadar dolar harcayan ve hapis yatan, kara paralarını aklandıran o insanlardan söz etmeyeceğim. Onlar futbolun suçlularıdır, futbolumuzu katledenlerdir bu böyle biline…

Kimlerden söz etmemiz gerekiyor? Kaşarlanmamış, yüreği deforme olmamış, acıma duygusu olan, insanları para olarak görmeyen, kocaman bir mermer gibi buz gibi olmayan, kendini dev aynasında görmeyen, kazanmaktan başka bir şey düşünmeyen, yani adam gibi adamların hayallerine dokunmak istiyorum bu sütunlarda… Bu tür insanlar, ümit ediyorum çevremizde de vardır. Söyleyeceklerim herkes için geçerlidir. Buda böyle biline!

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here