EXPO Tanıtım Gezisi, HBB Başkanı Lütfü Savaş ve Dimdik Ayakta Duran Hatay… 

0
93

Daha önce kötü hava şartları nedeniyle ertelenen EXPO Hatay/Defne Tanıtım gezisi, 25 Ocak 2021 Pazartesi günü gerçekleştirildi. Bu geziye katılan medya mensuplarından biri de bendim. Gezinin haberini yapmıştım. Bu köşe yazımda haberde olmayan diğer bazı ayrıntılara değineceğim. EXPO’nun ne olduğuna kafa yoranlar, EXPO hakkında fikir sahibi. Ben EXPO nedir bunu hiç bilmeyenlere özet bir bilgi vermeye çalışacağım, sonra da tanıtımdaki bazı gelişmeleri yorumlayacağım.

EXPO, Dünya Fuarı ya da Sergisi Anlamına Geliyor 

EXPO; Kültür, tarih, eğitim, sanat, eğlence ve ticaret alanlarında bir olimpiyattır. Dünya sergisi ya da Dünya fuarı anlamına gelen EXPO, yenilikçi paylaşımları ve ilerlemeyi teşvik ederek işbirliğini desteklemeyi ve halkın eğitim seviyesini artırmayı amaçlayan uluslararası bir etkinliktir. Ev sahibi ülke tarafından diğer ülkelerin, şirketlerin, ulusal ve uluslararası kuruluşların, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin halkın davet edildiği dev bir organizasyondur.

Günümüzde EXPO, FIFA Dünya Kupası ve Olimpiyat Oyunlarından sonra dünyada ekonomik ve kültürel etki yaratan üçüncü en büyük organizasyondur. 150 yıldan fazla süregelen EXPO’lar yetki sahibi kişileri, uzmanları, sivil toplum kuruluşlarını ve politikacıları kapsayan geniş bir kitlenin beraberce çalışmasına olanak veren ve süreleri 6 aylık bir etkinliktir. EXPO Hatay 2021’in takvimi de 10 Aralık 2021-30 Mayıs 2021’dir.

EXPO, Uluslararası İletişim İmkânı ve Ekonomik Fırsatlar Yaratıyor 

EXPO, uluslararası düzeyde iletişim kurma imkânı sağlayarak bölgeye ekonomik fırsatlar yaratmaktadır. Ev sahibi ülke diğer ülkeleri, uluslararası organizasyonları, sivil toplum kuruluşlarını ve şirketleri davet ederek, kendi pavyonları veya sergileri ile etkinliğin bir parçası olmalarını sağlamaktadır. EXPO bulunduğu şehrin altyapısını, ulaşım ağlarını geliştirerek topyekûn kalkınmayı teşvik eden etkili bir yoldur. Ayrıca yeni iş alanları yaratarak ülkenin küresel iş ve yatırım çevresini geliştirmektedir. EXPO 2021 Hatay şehre kalıcı bir miras bırakırken, kent turizmine uzun vadeli katkı sağlayacaktır ve kent topyekûn bir kalkınma hamlesine girecektir. EXPO 2021 Hatay diğer botanik EXPO’larda olduğu gibi bulunduğu kenti yeşil bir marka haline getirme fırsatı sunacaktır.

Tanıtım Gezisi ve Başkan Savaş’ın Konuşması  

Gelelim 25 Ocak 2021 tarihinde yaptığımız tanıtım gezisine. Yoğun katılımlı tanıtım gezisine, Başkan Savaş ile birlikte Hatay Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, CHP Hatay milletvekilleri Suzan Şahin, Mehmet Güzelmansur ve İsmet Tokdemir, bazı ilçe belediye başkanları, HBB bürokratları, meclis üyeleri, STK temsilcileri, siyasi parti yöneticileri ve çok sayıda medya mensubu katıldı.

Başkan Savaş, EXPO Alanında kısa konuşmalarla sık-sık konukları ve medya mensuplarını bilgilendirdi. Expo alanlarının kalıcı bir hizmet bölgesi olacağının altını çizen Lütfü Savaş; “Bundan sonra Hatay, ticaret ve turizmde önemli seviyelere gelecek. Bu projeye inanarak destek veren devletimizin farklı kadrolarında görev yapan idarecilere, STK temsilcilerine, siyasi parti yöneticilerine, belediye başkanlarına ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bu proje Hatay’ımızın ve Türkiye’mizin projesidir. Şehrimiz 9 yıldır ekonomik, sosyolojik ve psikolojik anlamda çok yoruldu. Ama dimdik ayakta durmayı bildi. Ve bundan sonraki süreçte de ayakta durmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.

Ak Parti Hatay İl Başkanı Mehmet Yeloğlu, İzin Alarak Soru Sordu

Başkan Savaş, son konuşması sonrası medya mensuplarının da sorularını yanıtladı. Daha sonra gazeteciler haricinde diğer konuklar da soru sorabilir mi diye Başkan Lütfü Savaş’tan izin alan, Ak Parti Hatay İl Başkanı Mehmet Yeloğlu; “Başkan, bu tanıtımda ben sizden daha ayrıntılı bilgi beklerdim. Teknik bilgiler yetersiz. Örneğin şu ana kadar harcanan para, yani toplam maliyet nedir? Hatay’ın önceliği bu mudur? Köy ve yayla yolları dururken neden EXPO’ya para harcanıyor? Bu projenin 10 Aralık 2021’e yetişeceğini düşünmüyorum. Yetişirse açılışa geliriz” mealinde bir sorgulama ve sıkıştırma ihtiyacı hissetti.

Muhtemeldir ki İl Başkanı Yeloğlu daha önce kendi bölge milletvekilleri ve il teşkilatının ileri gelenleriyle bu konuyu masaya yatırmış ve ortaya çıkan ‘bunları sor bakalım’ telkiniyle alana gelmişti.

Yeloğlu, her ne kadar nezaket kuralları içerisinde sorgulamasını yaptıysa da bana göre onlarca siyasinin ve diğer konukların önünde yaptığı, sorgulamadan ziyade, muhalefet yapmaktı. Muhalefetinin yeri de elbette tanıtım ve etkinlik alanı değil, HBB Meclisi ve diğer siyasi platformlar olmalıydı…

Başkan Savaş, Yeloğlu’nu, Yel Gibi Savuşturdu… 

Yeloğlu’nun sıkıştırma manevrasını karşılayan Başkan Savaş, Atakaş Hatayspor’un verdiği enerjiden olsa gerek, önce topu yumuşattı sonra Yeloğlu’nu yel gibi savuşturdu. Başkan Savaş, ortalama bir maliyet vermekle yetindi, proje bitimi daha net rakamların verileceğini ifade etti.

Lütfü Savaş, Köy yolları için de Hatay’ın üçte bir köy yollarının yapıldığını söyleyince Yeloğlu hemen atıldı ve “Demek ki köy yollarının üçte ikisi duruyor” dedi. Başkan Savaş ise “Durmuyor. Kalan yollar sırayla yapılıyor yani çalışmalar devam ediyor” şeklinde konuştu.

Mehmet Yeloğlu “Cimri Bu! Hediye Torbasına Kahve de Koymamış…”

HBB Başkanı Savaş ayrıca, “Proje yetişmez diye bir şey yok. Önümüzdeki yaklaşık 11 ay var. İnşaat alanının yüzde 80’ini tamamladık. Biz Nisan ayına yetişmeyeceğini anlayınca bilerek yavaşlamıştık. Sizlere HBB Meclisi’ndeki katkılarınız için bir kere daha teşekkür ederim. Hiç merak etmeyin 10 Aralık 2021 de açılışımız olacak ve burayı beraber açacağız sayın başkanım. Size, günün anısına ikili kahve fincanı sunuyorum” diyerek Başkan Yeloğlu’na kahve fincanlarını ve diğer hediyeleri takdim ederek işi tatlıya bağladı.

Konuklardan bazıları ‘Bir fincan kahvenin kırk yıllık hatırı var’ diyerek Yeloğlu’na seslenince, Yeloğlu’da şakayla karışık “Cimri bu! Hediye torbasına kahve de koymamış” dedi.

EXPO Yatırımları, Kalıcı, Faal ve Yararlı Olacak Gibi Görünüyor 

EXPO alanını yerinde gördükten sonra, kendi adıma ben EXPO’yu önemsiyorum. EXPO için yapılan yatırımların EXPO takvimi sonrası da hemen her etkinlikte kullanılacak olması, yatırımların kalıcı, faal ve yararlı olacağına işaret. EXPO’nun Hatay’a ve ilçelerine tanıtım katkısı sunacağı kesin. Bu tanıtım fırsatıyla, turizm, ticaret başta olmak üzere hemen her alanda çıtamız yükselecek. Farz edelim ki inşaat alanının yüzde 60’şı tamamlanmış olsun. Kalan süre yine projenin bitmesi için yeterli olacaktır.

Az zamanda Atakaş Hatayspor’un Hatay’a verdiği tanıtım desteği, azımsanmayacak derecededir. EXPO ile Hatay ve Hatay ilçelerinin tanınırlığı misliyle artacaktır. Böylesi kapsamlı projeye girişmek, elini taşın altına koymak, her belediye başkanının harcı değildir. Başkan Savaş cesaret göstermiş ve elini taşın altına koyarak her türlü riski üstlenmiştir. Bence önemli bir iş başarıyor. Hatay ve ülke ekonomisi kalkındıkça, projenin meyveleri birer ikişer, onar, yüzer toplanınca, Lütfü Savaş ve ekibinin başarısı daha iyi anlaşılacaktır. Emeğinize ve yüreğinize sağlık Lütfü Savaş başkanım…

Önemli bir not: Tanıtım Gezisinde drone ile çekim yapan arkadaşlar, alçak drone uçuşuyla görüntü almak istediklerinde, pervane gürültüsü başkanın sesini bastırıyor ve yerde çekim yapan kameraların ses kalitesini olumsuz etkiliyor. Dronelar, en azından konuşmalar yapılırken alçaktan uçmamalı. Tüm ilgililere saygıyla duyurulur…

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here