Esnafın Sorunları Masaya Yatırıldı

0
127

hesob-dörtyol1Hatay Esnaf Odaları Başkanlar Toplantısı Dörtyol’da Yapıldı

Hatay Esnaf Odaları ve Birlik Temsilcilerinin yılda bir defa gerçekleştirdikleri ve bir sonraki yılın yol haritasını belirledikleri toplantı bu yıl Dörtyol Esnaf ve Sanatkârlar Odasının ev sahipliğinde Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı salonunda yapıldı.

Toplantıya Dörtyol Kaymakamı Recep Soytürk, Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy, İlçe Emniyet Müdürü Ali Koray Ateş, Hatay Esnaf Odaları Birlik Başkanı Abdulkadir Tesköz, Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemal Talay, Dörtyol Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ahmet Bölükbaşı, Dörtyol Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Yavuz Çelebi, Dörtyol Küçük Esnaf Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Ali Gün, Dörtyol Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Şehri Macit ve Hatay İl sınırlarında bulunan 71 oda ve birlik başkanı katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Hatay Esnaf Odaları Birlik Başkanı Abdulkadir Tesköz geçtiğimiz yıl içerisinde yürütülen faaliyetlere değindikten sonra esnafın sorunlarını ana başlıklar olarak sıraladı. Teksöz Hatay genelinde yaşanan elektrik sıkıntısına, HATSU tarafından belirlenen su fiyatlarının yüksekliğine, İşyeri Açma Ruhsatlarında uygulanan fiyat tarifelerine ve Bağ-Kur prim borçlarına değindi.

Hatay Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (HESOB) Başkanı Abdulkadir Teksöz, Büyükşehir Belediyesinin yaptığı su zammını eleştirerek; “Meclisin su fiyatları konusunda tekrar karar alarak esnafın sesine kulak vermesini istiyoruz” çağrısında bulundu. Teksöz, HESOB Belediye Meclisi kararıyla yapılan su zammının esnaf ve sanatkârı zor durumda bıraktığını öne sürdü.

hesob-dörtyol2

Karar Yeniden Gözden Geçirilmeli

Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve Meclis üyelerine kararın gözden geçirilmesi çağrısında bulunan Teksöz; “Esnaf ve sanatkârlarımızdan ‘çok yüksek su faturaları geldiği ve yapılan su zammının geri alınması’ konusunda çok fazla telefon aldım. Su fiyatları Hatay’da gerçekten yüksektir ve bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Meclisin su fiyatları konusunda tekrar karar alarak esnafın sesine kulak vermesini istiyoruz. Esnafımızın bu su fiyatlarını kaldıracak gücü yoktur. Erzin’de 0,80 TL olan su fiyatı bu gün 10 TL’dir. Bu kabul edilebilir bir rakam değildir. Artan fiyatlar herkesin malumudur. Kimi yerde yüzde 700 kimi yerde de yüzde 150 artmıştır. Birlik ve beraberlik içerisinde parti ayrımı gözetmeksizin Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş başta olmak üzere 88 meclis üyesinin el ele ve kol kola vererek esnaf ve sanatkârlarımızın mağduriyetini gidermesini 50 bin esnaf adına rica ediyorum” dedi.

Harç Miktarı Neyse O Talep Edilmeli

İşyeri açma ruhsatlarına da değinen Teksöz; “Ruhsat bir yerden bir yere taşınamamakta. Kiracısınız ruhsatınızı alıyorsunuz. İki sene sonra anlaşamazsanız ruhsatınızı başka yere taşıyamıyor, yeniden ruhsat almak zorunda kalıyorsunuz. Ayrıca işyeri açma ruhsatı için yasanın belirlediği harç miktarı ne ise belediye tarafından o talep edilmelidir” dedi.

hesob-dörtyol3

Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy konuşmasında birlik ve beraberlik çağrısında bulunduktan sonra en kısa sürede Dörtyol Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ahmet Bölükbaşı ile bir araya gelerek işyeri açma ruhsatları ile ilgili yeni bir düzenlemeye gidip gerekli encümen kararını aldıracaklarını belirtti.

Dörtyol Kaymakamı Recep Soytürk’te kendisinin de bir esnaf çocuğu olduğunu belirterek esnafın sorunlarını yakından bildiğini, ama esnafında hizmet ürettiği vatandaşlara karşı belli ödevlerinin olduğunu belirtti ve Dörtyol’da böyle bir toplantının gerçekleştirilmiş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Oda ve Birlik Başkanları daha sonra Balıkçı Barınağı girişindeki Denizyıldızı Balık Restoranda körfez balıklarının tadına baktı. Yenilen öğle yemeğinin ardından esnaf gezisi yapılarak esnafın sorun ve sıkıntıları birinci ağızdan dinlendi. Haber: Sedat İskenderoğlu/Dörtyol

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here