Erzin’deki Dev Tesis Dünya Çevre Günü’nde Hizmete Açıldı

0
135

Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü(HATSU), 2016 yılında yapımına başlanan Erzin Atıksu  Arıtma Tesisi’ni tamamlayarak Dünya Çevre Günü’nde gerçekleştirdiği açılışla Erzinlilerin hizmetine sundu.

İller Bankası Adana Bölge Müdürlüğü ile Etüt ve Plan Dairesi Başkanlığınca müştereken yürütülerek yapılan tesisin açılışına Hatay Valisi Erdal Ata, Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Erzin Kaymakamı Ahmet Demirci, HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali, CHP İl Başkanı Mehmet Güzelmansur, İller Bankası Adana Bölge Müdürü Hasan Güneş, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Halit Ergin, HATSU Daire Başkanları, şube müdürleri ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

Vali Ata, “Atıksular Artık Arıtılmadan Deşarj Edilmeyecek”

Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşma yapan Hatay Valisi Erdal Ata, Dünya Çevre Günü’nün kutlandığı bir günde böylesine bir hizmetin daha anlamlı olduğunu ifade ederek; “Ülkemizde çevre sorunları önemli yer teşkil etmekte, bugün burada yapılan atıksu arıtma tesisinin Erzin ilçemizde ve civarında yaşayan vatandaşlarımızın atıksularının bir damlası dahil arıtılmadan derelere, denizlere deşarj edilmeyecek. Bundan hem Erzin halkı hem de bölgede yaşayan vatandaşlarımız çok daha temiz bir ortamda yaşayacaklar” dedi.

Erzin’in çok güzel bir sahili olan bir ilçe olduğuna dikkat çeken Vali Ata, sahilde de vatandaşlarımız denize girerken daha temiz bir ortamda denize gireceğinin altını çizerek, bu tesislerin yapılmasından dolayı İller Bankası Genel Müdürlüğü, HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Başkan Savaş, “Erzin’e Hizmetler Devam Edecek”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş yaptığı konuşmada ise, çevreye zarar veren atık maddelerin temizlenmesi adına güzel bir tesis açtıklarını ifade ederek; “Erzin’de kanalizasyon inşaatı ile atıksu arıtma tesisini bitirdik. İçmesuyu şebekesi inşaatını başlattık ve hemen yarısına geldik. Yayla yollarımızı yapıyoruz, birçok köy yolumuzu yaptık. İçmesuyu çalışması bittikten sonra geri kalan kısımdaki üst yapıyı yağacağız” dedi.

Adana’ya giden eski yol üzerinde yıkılan köprü yerine hemen yenisi yaptıklarını hatırlatan Başkan Savaş, yapılan tüm hizmetlerin Erzin’e ve köylerimize hayırlı ve uğurlu olmasını dileyerek, Erzin’e hizmetlerinin devam edeceğini ifade etti.

Tesis 60 Bin Kişiye Hitap Edecek

2017 yılı Nisan ayında geçici kabulü yapılan tesisle ilgili teknik bilgiler aktaran HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali, Erzin’in merkez mahalleleri ile Başlamış, Kızlarçayı, Kuyuluk, Yoncadüzü ve Gökdere mahallelerini kapsayan ve toplamda 17 milyon 540 bin TL yatırım ile yaklaşık 182 bin 500 metre muhtelif çaplarda kanalizasyon ve yağmursuyu şebekesi döşenerek geçici deşarjın sağlandığını ifade etti.

İller Bankası A.Ş.’den (SUKAP) kapsamında temin edilen kredi ile sağlanan Erzin Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı’nın, 7 milyon 917 bin TL bedel ile ihale edildiğini ve tesis için bu güne kadar 8 milyon 588 bin TL yatırım yapıldığını aktaran Çaparali, “Yapı denetimi İller Bankası Adana Bölge Müdürlüğü ve HATSU Genel Müdürlüğü Etüt ve Plan Dairesi Başkanlığınca müştereken yürütülen Atıksu Arıtma Tesisi inşaatına 12 Ocak 2016 tarihinde başlanılmış, 16 ayda yapımı tamamlanmış ve 24 Nisan 2017 tarihinde tesise atıksu alınarak işletmeye başlanmıştır” dedi.

Konuşmaların ardından protokol mensupları ve vatandaşlar, okunan dualar eşliğinde kurdeleyi keserek Erzin’e hizmet verecek olan Erzin Atıksu Arıtma Tesisi’nin açılışı gerçekleştirildi. Açılış sonrası protokol üyeleri, tesiste incelemede bulunarak teknik bilgiler aldı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here