Eryılmaz, Bakan Davutoğlu’na ‘Operasyon Odaları’nı Sordu

0
90

CHP Hatay Milletvekili Av. Refik Eryılmaz, Lübnan’ın önde gelen gazetelerinden El Akbar’da yayınlanan, Gelecek Hareketi Partisi Milletvekillerinden Okab Sakr’ın, hareketin lideri Saad Hariri adına Türkiye üzerinden Suriye’deki isyancılara silah göndererek destek olduğu hatta Lübnan ve Türkiye’deki bir dizi “operasyon odası”ndan Suriye’deki çatışmaları şahsen yönettiği öne sürüldüğü haberle ilgili olarak TBMM’ye soru önergesi sundu.

Gazetenin internet sitesinde yayınlanan ses kayıtlarının bazı uzmanlarca Saad Hariri olduğu iddia edilen bir kişi ile Sakr arasında yaşandığını öne sürüldüğünü ifade eden Eryılmaz; “Kayıtta Sakr bu kişiye “Ağır silaha ihtiyacımız var” diyor. Haberin kaynağı, Sakr tarafından Suriye ayaklanmasına destek olmak amacıyla Antakya, Adana ve İstanbul’da kurulan operasyon odalarından birinde bir yılı aşkın süredir çalışmakta olduğunu açıkladı. Kaynak Sakr’ın Florya’da kendisine ait bir evi olduğunu ve zaman-zaman buradaki operasyon odasında bizzat çalıştığını da söyledi. Suriye’nin çeşitli bölgelerinden gelen 20 kadar gencin Türkiye’deki operasyon odalarından askeri operasyonları idare ettiğini belirten kaynak, her şeyin Türk ve Katarlı istihbarat yetkililerinin gözetiminde gerçekleştiğini öne sürdü. Sakr’ın Türk istihbarat ajanları üzerinde “sınırsız etkisi” olduğunu ve Suudilerin kendisine “körü körüne güvendiğini” de iddia eden kaynağa göre Sakr zamanının büyük bir kısmını Türkiye’de “Suriye’deki devrimi dakika-dakika takip ederek” geçiriyor” dedi.

Tüm iddialar üzerine meclise önerge sunan Milletvekili Eryılmaz, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından cevaplandırılmasını istediği önergede şu soruları sordu;

“1-Türkiye üzerinden Suriye’deki isyancılara silah desteği sağlamak üzere operasyon odaları adı altında örgütlenme yapıldığı iddiaları doğru mudur?

2-Lübnan Gelecek Hareketi Partisi Milletvekillerinden Okab Sakr 1 Ocak 2012 tarihinden günümüze kadar kaç kere Ülkemize giriş çıkış yapmıştır? Ülkemize düzenlediği ziyaretlerde kimlerle görüşmüştür? Resmi görevlilerle görüşmeler yapmış mıdır? Bu ziyaretlerin amacı hakkında bilginiz var mı?

3-Gelecek Hareketi Milletvekillerinden Okab Sakr’ın Türk istihbarat ajanları üzerinde “sınırsız etkisi” olduğu ve Türk yetkililerle sıkı bir işbirliği içinde olduğu iddiaları doğru mudur?

4-Suriye’nin çeşitli bölgelerinden gelen 20 kadar gencin Türkiye’deki operasyon odalarından askeri operasyonları idare ettiği, her şeyin Türk ve Katarlı istihbarat yetkililerinin gözetiminde gerçekleştiği yönündeki iddialar doğru mudur? Bu konuda size intikal eden bir bilgi mevcut mudur? Şayet elinizde bilgi yok ise bu hususların araştırılması için bir girişiminiz olacak mıdır?

5-Lübnan Gelecek Hareketi Partisi Milletvekili Okab Sakr, Suudi gazetesi El Şark el Avsat’a yaptığı açıklamada, Suriye’ye silah gönderilmesine dair basına sızan telefon kayıtlarındaki kişinin kendisi olduğunu kabul etmiş, Suriye’deki muhalif grupları ve yabancı militanları silahlandırdığını açık-açık söylemekten korkmadığını da ifade etmiştir. Ülkemizi bu denli zan altına sokan iddialar karşısında bakanlığınız tarafından her hangi bir girişim yapılmış mıdır? Şayet bu açıklamalardan yeni haberdar oldu iseniz bu açıklamalarla ilgili olarak diplomatik girişimlerde bulunacak mısınız?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here