EMO; “Yerli ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kullanılsın”

0
98

Son günlerde İskenderun gündemini oldukça meşgul eden termik santraller ile ilgili bir açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İskenderun Temsilciliği, oda olarak yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından yana olduklarını ifade etti. Yapılacak her türlü enerji tesisinin insan odaklı olması gerektiğine vurgu yapan temsilcilik yetkilileri, açıklamalarında şu ifadelere yer verdiler;

İnsan Sağlığını Tehdit Etmemeli!

“Termik santrallerin kurulumunda uygun yer seçimi yapılmalıdır. Santraller, çevreyi ve insan sağlığını tehdit etmeyecek konumda olmalıdır. Körfezimizde kurulan ve kurulması düşünülen termik santrallerin ithal kömürle çalıştırılması düşünülmektedir. Kurulacak olan bu santraller dışarıdan temin edilen kömürle çalışacaktır. Yakılan kömürlerin oluşturacağı küllerin bertaraf edilmesi nasıl olacak? Santrallerin bacasından atılacak gazların atmosfere salınımı, istenmeyen gaz ve tozların çevreye etkileri olumsuz olacaktır.

Bölgenin Hava Akımı Emisyonu Taşıyamaz

Bölgenin hava akımı mevcut sanayi tesislerinin emisyonunu taşıyamaz miktardadır. Yeni termik santrallerin yaratacağı hava kirliliği, bölgemiz atmosferinde kalacaktır. Termik santralin soğutmasında kullanılan suyun deşarjının denize yapılması ile körfezde oluşacak ısı artışı denizde ciddi sıkıntılar oluşturacaktır.  Bölgemizin tanımadığı sıcak deniz balıkları görülmeye başlamıştır. Kaldı ki 3 adet termik santralin devreye girmesinden sonra, körfezde oluşacak deniz suyu sıcaklığı ile lezzetiyle övündüğümüz bölge deniz ürünlerinin hiçbiri kalmayacaktır. Bölgemizin ekolojik yapısı, hava sirkülasyonu ve deniz akıntısının yeterli olmaması, gerek havada oluşacak kirlilik, gerekse denizde oluşacak sıcak suyu götürecek yeterli akıntı olmadığından bölgemizde problemler yaşanacaktır.

Üretilecek Enerji Bölgede Kullanılmayacak

EMO, termik santrallere karşı değildir. Yeter ki uygun yer seçimi yapılsın, çevresel etkiler göz ardı edilmesin ve yerli yakıtlar tercih edilsin. Termik santraller kömür madenlerinin çıkartıldığı bölgelerde kurulsun. teknolojileri ithal, makineleri ithal, yakıtı ithal, kurucu personel dışarıdan gelmiş yabancı işçi, deniz suyumuzu ısıtacak, külü kırsal bölgemize atılacak, tozu ve karbondioksiti atmosferimizi kirletecek, üretilecek enerjinin çoğu da bölgede kullanılmayacak. Bu sıralanmış nitelikleri taşıyacak ve bölgemizde kurulacak bu tesislerin yararımıza olduğuna inanmıyoruz.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here