Emniyete Giriş Yasağı Sansürdür!

0
66

igc açıklama3Basın Mensuplarının Emniyete Girişlerinin Yasaklanmasına İGC’den Tepki

İskenderun Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Yönetim Kurulu, basın mensuplarının emniyete giriş yasağını ‘Sansür’ olarak nitelendirdi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamayla, 22 Aralık tarihi itibariyle Türkiye genelinde, basın mensuplarının emniyete girişlerinin yasaklandığı duyurulduğu hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Alınan bu karar gazetecilerin halkın gerçekleri öğrenme ve bilgilenme hakkını engelleyen vahim bir karardır. Bu kararla gazetecilere ‘bilgi almayacaksın, halka duyurmayacaksın’ anlamı taşımaktadır. İktidar ‘hangi bilgiyi verirsem onu duyuracaksın, araştırıp bilgi alma hakkın yok’ demektedir. Demokrasinin var olduğu herhangi bir ülkede böyle bir uygulamanın olabileceği düşünülemez. Ayrıca bu karar hükümetin kendi memuruna güvensizliğinin de işaretidir.

Sonuç itibariyle bu karar Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda temel hak ve özgürlükler içinde değerlendirilebilecek, vatandaşın bilgi edinme hakkının engellenmesi anlamına gelmektedir. Bu uygulama basın özgürlüğüne açıkça müdahale ve sansürdür. Yasalar çerçevesinde görev yapan ve vatandaşın güvenliğini sağlamakla yükümlü bir kurum olan Emniyetin bu Anayasal hakkı görmezden gelmesi beklenemez. Bu idari işlemin geri alınmasını ve en kısa sürede yanlıştan dönülmesini kamuoyu adına talep ediyor, uygulamayı kınıyoruz.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here