EMEP; “İnsanca Geçinebilecek Bir Asgari Ücret İçin Mücadele Edelim!”

0
117

emep açıklama4Emek Partisi (EMEP) İskenderun İlçe Örgütü, asgari ücretin arttırılması gerektiği konusunda bir açıklama yaptı. Ülkemizde asgari ücretin, 1978-2015 yılları arasında milli gelirimizdeki artış kadar artırılmış olsaydı bugün asgari ücretin 2100 TL olması gerektiğini ifade eden EMEP, devletin bir kurumu olan TÜİK verilerine ve sendikaların araştırmalarına göre 2015 yılı için açlık sınırı 1400 TL, yoksulluk sınırı 4300 TL iken; uygulanmakta olan asgari ücretin 1000 TL civarında olduğunu hatırlattı.

Hükümet İşçinin Yoksulluğunu İstismar Ediyor…

Asgari ücretin 1300 TL’ye çıkartılmasına dahi patronların itiraz ettiğini kaydeden EMEP İlçe Örgütü; “Patronlar, Asgari ücret 1300 TL ye çıkarılırsa, işçi çıkartırız diye tehdit ediyorlar. Maliyetlerimiz artar, diyerek işsizlik fonunu iç etmeye çalışıyorlar. Devlet maliyetteki artışımızı karşılamalı, SGK primlerini ödemeyiz diyorlar. Doymadılar hala teşvik istiyorlar, vergilerde daha çok indirim yapılmalı diyorlar. Bölgesel asgari ücrete geçilmesini talep ediyorlar. İşçinin kıdem tazminatını kaldırmak istiyorlar.

Açlık ve yoksulluk sınırı rakamları ortadayken, milyonlarca asgari ücretlinin barınma ve beslenme ihtiyacını 1300 TL karşılamaz. 1300 TL asgari ücret vaadini bir müjde olarak sunan hükümet; diğer taraftan da patronların şartlarını yerine getirecek düzenlemeleri yapacaklarını açıkladı. Kısacası Hükümet ve patronlar; asgari ücretliye kaşıkla verecekleri zammı kepçeyle almanın, üç kuruşluk zammın karşılığı olarak var olan haklarımızı ortadan kaldırmanın hazırlığını yapıyorlar” dedi.

Taşeron İşçilere Kadro Verilsin, İşçilerin İş Güvencesi Sağlansın

Asgari ücretin, açlık sınırının altında olan 1300 TL değil 1800 TL’ye yükseltilmesi gerektiğini ifade eden EMEP İlçe Örgütü açıklamasını şöyle sürdürdü;

“İşçiden değil patronların lüks yaşamlarından kısılması gerekir. Yapılacak ücret artışı temel ihtiyaçlarımıza zam olarak yansımasın. Kamu hizmetlerinde taşeron işçi çalıştırılması hukuka uygun değildir. Mahkemeler, verdikleri kararlar ile bu haksızlığı tescil etmektedirler. Asıl iş- yardımcı iş ayrımı yapılmaksızın kamuda, şirketler aracılığıyla çalıştırılan tüm taşeron işçilere kadro verilmelidir.

İşçiler, emekçiler; hükümet ve patronların el ele vererek asgari ücreti istedikleri gibi belirlemelerine, çalışma ve yaşam koşullarımızı daha da kötüye götürecek düzenlemeler yapmalarına, yapılacak zammı burnumuzdan getirmelerine izin vermeyelim. Çalıştığımız işyerlerinde, oturduğumuz mahallelerde; tüm işçi arkadaşlarımız ve işçi aileleriyle birlikte insanca geçinecek bir asgari ücret ve güvenceli çalışma koşulları için mücadele edelim.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here