EMEP: “Hatsu, Dertsu Olmasın!”

0
45

emep açıklama11Emek Partisi İlçe Başkanı Demir, Suya Yapılan Zamların Geri Çekilmesini Talep Etti

Emek Partisi İskenderun İlçe Başkanı Tugay Demir, içme suyu ücretlerine yapılan zam hakkında bir açıklama yaptı. Demir %200’leri bulan artışların iptalini talep ederek, bu iptalin gerekli ve zorunlu olduğunu savundu.

Hatay ilinin Büyükşehir Belediyesi olmasıyla birlikte kurulan, Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU)’nun ilk icraatının suya zam olduğunu ifade eden Demir; “Hatay’da ev-mesken için kullanılan su ücretleri kademeli olarak arttırılarak en az 3 kat arttırıldı. Daha önce 1 metreküpünü 1 TL’den aldığımız suyu bundan sonra kademeli olarak 0-20 metreküp 2 TL, 20-35 metreküp 3 TL, 35 metreküp ve fazlası 4 TL olarak alacağız. İşyerlerinde ise metreküp 8.50 TL olarak belirlendi. Daha önce aylık olarak faturalandırılan su yeni uygulamayla birlikte 2 ayda bir faturalandırılacak. İki Aylık kademeli ücret uygulaması sonrasında 5 kişilik bir ailenin 2 ayda kullanacağı minimum su tüketim bedeli 35 m3’ü aşacak, su ücreti otomatik olarak 1 TL den 4 TL ye çıkmış olacak. Bu durumda kademeli su ücreti ile 2015 yılında ödeyecekleri faturalar 2014 yılına göre KSUB(kullanım suyu uzaklaştırma bedeli) ücretlerindeki artışlar sonrası % 200’lerin üzerine çıkacaktır. Maliyetinin çok üstünde bir bedel ile su ücreti tarifesi belirlenmesi tüketici hakları kapsamında da kabul edilecek bir durum değildir. Haksız bu işlemin iptali gerekli ve zorunludur” diye konuştu.

Büyükşehrin bütçe açığını su üzerinden halktan çıkarmaya çalıştığını öne süren Demir; “2560 sayılı yasa uyarınca HATSU’nun görevi su ve kanalizasyon hizmetleri ile sınırlı olmasına rağmen, HATSU’nun gelirleri, yol, köprü, yaya üstgeçidi gibi harcamalar için kullanılmaktadır. Böylelikle HATSU’nun giderleri arttırılmakta, bu durum vatandaşa su zammı olarak yansımaktadır. HATSU’nun asli görevleri dışında faaliyet göstermesi, yol, köprü ve yaya geçidi yapması 2560 sayılı yasaya da aykırıdır. Milyonlarca insan açlık sınırının altındaki ücretlerle çalışmak zorunda bırakılırken büyükşehir belediyesinde AKP, CHP, MHP meclis üyelerinin oy birliğiyle alınan kararın hiçbir mantıklı gerekçesi yoktur. Temel tüketim mallarımıza yapılan bu zamları kabul etmiyor, geri çekilmesini talep ediyoruz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here