Emekliler Haklarını İstiyor

0
35

30 Haziran Emekliler Gününde görüşlerini aldığımız emekli vatandaşlar, yaşadıkları sıkıntılar karşısında kutlanacak bir gün olmadığını ifade ettiler.

Temmuz ayında, emekli maaşlarına yapılması planlanan %40’lık zam ile ilgili de konuşan emekliler, enflasyonunun, hayat pahalılığının önüne geçilmediği sürece yapılacak zammın hiçbir şey ifade etmeyeceğini kaydettiler. Emekliler bu konudaki görüşlerini şöyle dile getirdiler;

-Zam tabii ki yapılsın ama bu artışlar karşısında ne yapsalar çözüm değil. Böyle bir artışa karşı ne olacak ki? Enflasyonla yarışılmaz… Onu durdursunlar onu istiyorum.

-Emekli maaşına zam yapılması büyük isabet. Daha önce yapılan asgari ücretlerin en azından bir yansıması yapılıyor. Devlet bu gibi iyi niyetlere devam ederse mağdur kimse kalmayacak. Bizim devletimizden istirhamımız, emeklilerin veya işçilerin, asgari ücretlilerin yaşam tarzlarını biraz dikkate almalarını rica ediyoruz. Ne kadar dikkate alınırsa halkımız o kadar refah ve huzur içerisinde olur.

-Bu yeterli bir zam değil. Hayat pahalılığı almış başını gitmiş, verdikleri sözleri de tutmuyorlar. Bu yönetimden ve sistemden memnun değiliz. Ben kirada oturuyorum. 750 lira iken kiram 1200 lira yaptılar. 3.500 lira maaş alıyorum, 89 emeklisiyim. Eskiden fiş topluyorduk ona göre vergi iadesi veriyorlardı. Şimdi onu bir sisteme getirdiler %4! %4 nedir ki? Bunların %10’a falan çıkarılması lazım. Emekliye sahip çıksınlar. Türkiye bu günlere, bu ak saçlı insanların, bizlerin emekleriyle gelmiştir. Bizim emeklerimizle bu ilerlemeler kaydedilmiştir. Yapılan bütün tesislerde, Türkiye’nin çocuklarının çalıştığı iş yerlerinde hep ak saçlı bu emekli insanların emeği vardır. Ben 88 yaşındayım, 9.000 iş günü çalıştım, koşturdum, vergi verdim. Bizim emeklilerimizin alacağı hak bu mu? Bizden kestikleri primlerin faizlerini bile vermiyorlar bize.

Emekli Ölmüş, Gömmeyi Unutmuşlar

-Yapılacak zam zaten emekliyi belli bir konuma getirmeyecek. Emekli ölmüş vaziyette, gömmeyi unutmuşlar. Asgari ücretin 4250 lira olduğu bir yerde, en düşük emekli maaşı 2500 lira olunca zaten burada söyleyecek bir şey kalmıyor. Artık ev kiralarının en ucuzunun 3000 lira olduğu bir dönemde, 1 kilo etin 150 ile 200 lira olduğu bir dönemde, bir mutfak tüpünün 300 liranın üzerinde olduğu bir yerde 2500 lira ile emeklinin geçinmesi mümkün değil. Temmuz’da %40 civarında zam verileceği, %40’la birlikte en düşük emekli maaşının 3.500 lira olacağı söyleniyor. 3.500 lira da az. Türkiye’de açlığın sınırı 6.319 lira, yoksulluk sınırı 21 bin lira civarında. Türkiye’de aslında 13,5 milyon emeklinin tümü yoksulluk sınırının altında, açlık sınırının altında da 8 milyona yakın emekli var. Asgari ücretin altında 5 milyona yakın emekli var. Bu rakamlar zaten emeklinin durumunu gösteriyor.

Emeklilere seyyanen zam yapılması lazım. Emeklilerin açlık sınırının üzerine çıkarılmaları lazım, asgari ücreti açlık sınırının üzerine çıkarmaları lazım. Biz taleplerimizi her yerde haykırıyoruz. Bugün Türkiye’de 30 Haziran Emekliler Günü ama kutlanacak bir gün yok. Emekli hakikaten çok kötü bir durumda. Sokağa çıkın bakın emeklilerin durumunu zaten görürsünüz, moralmen çökmüşler, ekonomik olarak çökmüşler. Bayram geliyor, kurban kesmeyi bırakın torunlarına harçlık verebilecek durumda değiller. Bu yüzden biz emekli ücretlerinin %100 arttırılmasını istiyoruz. Enflasyonun %150’leri bulduğu bir dönemde yapılacak %40 zam emekliye bırakın çare olmayı, ilaç bile olmaz, yarasına merhem bile olmaz. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here