Çiçekçiler %70’lere Varan Gerileme Yaşadı

0
1

Pek çok sektörde olduğu gibi çiçeklik sektöründe de bir takım sıkıntılar yaşanırken, sektör temsilcileri, son 2-3 yıldır %70’lere varan bir gerileme yaşandığını dile getirdiler.

Özellikle pandemi sonrası hem maliyetlerin artması, hem de ekonomik şartlardan dolayı ciddi bir iş kaybı yaşadıklarını kaydeden Manolya Çiçekçilik İşletmecisi Musa Gündoğdu; “Son yıllarda yaşanan ekonomik kriz nedeniyle, her hangi bir kurum tasarrufa geçeceği zaman ilk önce maalesef çiçeklerin üzerine çiziyor. O yüzden çiçekçilik sektörü son 3 yıldır neredeyse %60-70’lere varan bir gerileme yaşıyor. Çiçekçilik sektörü çok zor durumda… Bu aralar birçok esnafımız günü kurtarmaya çalışıyor, günü de kurtaramıyor, kredilerle ayakta duruyor. Biz 32 yıldır çiçekçiyiz. Bundan 20-25 yıl önce herhangi bir çiçekçi dükkanı geçimini çok rahat bir şekilde sağlıyordu, yatırımını yapabiliyordu. Ancak son 3 yıldır değil ki yatırım yapmak, kendini geçindirmekte, faturasını bile ödemekte zorlanıyor. Birçok çiçekçi meslektaşım personel çıkartmak zorunda kaldı, ailesi ile çalışıyor” dedi.

Yaz mevsiminde düğünlerin arttığını ancak eskisi gibi düğünlere çiçek gönderilmediğini ifade eden Gündoğdu; “İlk tasarruf çiçekten başlıyor. Eskiden her düğüne 25-30 tane ayaklı çelenk, sepet, aranjman, saksı çiçeği giderdi. Şimdi 5 en fazla 10 tane gidiyor, bu da sektörü baltalıyor. Sepetler, ayaklı çelenk dediğimiz aranjmanlar 250-300 liradan başlıyordu geçen sene şimdi 450-500 liradan başlıyor.

Maliyetler Arttı, Çeşit Bulunduramıyoruz

Geçen yıla nazaran para da kazanamıyoruz. 500 diyoruz ama para kazanamıyoruz. Çünkü maliyetler çok arttı, nakliye arttı. Arabanın kontağını çevirdiğin zaman en yakın yere 30 TL yakıyor, bunu müşteriye ekleyemiyorsun. Üreticinin maliyetleri arttı. Eskiden serasına 2 bin TL’ye bir ton kömür alan üretici, şimdi 7-8 bine alıyor. Ne yapacak mecburen çiçeğin üstüne ekleyecek. Maliyetlerin artmasıyla bizler de artık çeşit bulundurmakta zorlanıyoruz. Çeşit yaptığın zaman inanılmaz bir fatura çıkıyor karşımıza, satışlar da olmadığı zaman çöpe atmak zorunda kalıyorsun. Değil kar’ı sermayeyi de eritmiş oluyorsun.

Şu an boş bir kolinin kendisi 50 TL, nakliyesi Adana’dan buraya 150 TL, etti 200 TL. Bu sadece nakliyesine gidiyor. 2-3 sene önce bir koli çiçek 1000-1500 geliyordu, şu an 5.000 liraya alıyoruz. Fazla kar koymadan satıyoruz, biraz daha fazla kar koyduğun zaman bu sefer satış olmuyor maalesef” diye konuştu.

Çiçek, Çiçekçiden Alınır!

İnternet üzerinden çiçek satışı yapılmasının da doğru olmadığını söyleyen Gündoğdu ‘Çiçek çiçekçiden alınır’ diyerek; “Çiçekçilik sektörü internet üzerinden de çok sekteye uğradı. İnternet sitesinde çiçekçilik hakkında siteler kuruluyor, çiçekle alakası olmayan insanlar internet üzerinden satış yapıyor, format kurmuş, çok güzel vitrin yapmış ama çiçekçilikten anlamayan bir insan o vitrindekinin aynısını yapamıyor. Bu sefer müşteri mağdur oluyor.

Onun için ben özellikle vatandaşlarımızdan internet üzerinden çiçek satışlarına rağbet göstermemelerini istiyorum. Çiçek çiçekçiden alınır, bu her zaman bizim sloganımızdır. Çiçekçilik dışında aldığınız her ürün emin olun ki istediğiniz ürün değildir.

Ekranda gördüğünüz güzel bir ürüne aldanıp sipariş verdiğinizde, gelen maalesef ki söz verilen ürünle birebir aynı olmuyor. Ayrıca bizimle rekabet yapıyor bu insanlar. 200 liraya yaptığımız bir siparişi 100 liraya yazmış. İmkansız bir şey! 200 liraya yapılan bir ürün 100 liraya yapılmaz, burada mutlaka bir hile vardır, mutlaka bir sorun vardır, sıkıntı vardır. Her şeyin bir maliyeti var. %100 daha ucuza satıyorsa mutlaka bir sorun vardır. İnsanların da duyarlı olması lazım! Sadece bizim sektörle alakalı değil birçok sektörle alakalı öyledir. İnternet üzerinden görmediğiniz için maalesef ki birebir ekranda gördüğün ürünün aynısının teslimatı yapılmıyor, buna dikkat etmek gerekir” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here