“Emekli Aylıklarındaki Düşüş Önlenmeli!”

0
64

tüed açıklama18TÜED İskenderun Şubesi İdari Sekreteri Nevzat Kaçar’dan Çözüm Talebi

Türkiye Emekliler Derneği  (TÜED) İskenderun Şubesi İdari Sekreteri Nevzat Kaçar, emekli aylıklarındaki azalmalara bir çözüm bulunması gereğine işaret etti.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun yürürlüğü ile çalışılan süre uzadıkça, emekli aylıklarında önemli tutarda azalmaların yaşandığına işaret eden Nevzat Kaçar; “Bunun nedenleri incelendiğinde, 2000 öncesi Ocak 2000-Eylül 2008 ile Ekim 2008 sonrası dönemlere ilişkin üç ayrı kısmi emekli aylıkları farklı parametrelere göre hesaplanmaktadır. Her üç dönemde de çalışması olan sigortalılara emekli aylıkları hesaplaması yapılırken, en büyük kaybın 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu dönemindeki çalışmalarda görülmektedir.  

Sosyal güvenliğin temeli eşitlik üzerine olmalıdır. Tasarıda böylesine bir düzenleme olmaması önemli bir eksikliktir. Uzun süredir kamuoyunun da gündeminde olan emekli aylıklarındaki azalmalara bir çözüm getirilmelidir. 2000 sonrası dönem için tek bir güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranı belirlenmeli, alt sınır aylık uygulaması da benimsenmelidir. Bu yönde değişiklikler yapıldığında, emekli aylıklarındaki düşmeler önlenecek ve daha uzun süre çalışma teşvik edilecektir” şeklinde konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here