Emekçiler ve STK’lar 1 Mayıs’ta Alanlardaydı

0
199

bir mayıs kutlama4“İnsan Onuruna Yakışır Ücret ve Çalışma Koşulları İstiyoruz”

“Güvenceli Gelecek Taleplerini Birlikte Haykırma Günüdür”

1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları, İskenderun’da da birçok sivil toplum örgütünün birlikteliğinde halaylar eşliğinde kutlandı. Törende konuşan Tertip Komitesi Başkanı Mustafa Ünsal; “Tüm çalışanlara, insan onuruna yakışır bir ücret ve sağlıklı çalışma koşulları sağlanması, çalışma yaşamının demokratikleştirilmesi taleplerimizle; 1 Mayıs’ta yine ülkenin dört bir yanında alanlardayız” dedi. Kutlamalara İskenderun Özgürlüğün Renkleri (LGBTİ)’li gençlerin açtıkları pankartlar ve attıkları sloganlar damga vurdu.

bir mayıs kutlama5

Eğitim-Sen öncülüğünde gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamaları için; Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Eğitim-Sen İskenderun, Dörtyol ve Erzin üyeleri, CHP İskenderun İlçe Teşkilatı ve eski Belediye Başkanı Yusuf Civelek, Çelik-İş Sendikası İskenderun Şubesi, Tüm-Bel Sen,  TMMOB Odalar Birliği, BES, ÖDP, Çevre Koruma Derneği, Emep, HDP, TGB, Dev-Lis, Demir Yol İşçisi Sendikası, Sosyalist Demokrasi Partisi, İskenderun Özgürlüğün Renkleri (LGBTİ) ve SES’e bağlı üyeler Tayfur Sökmen Bulvarında toplandılar. Buradan kortej halinde Atatürk Anıt Alanına kadar, sloganlar eşliğinde yürüyen katılımcılar, geniş güvenlik eşliğinde alana alındılar.

bir mayıs kutlama6

Alana girmek için arama noktasına gelen TGB’liler, flamaların demir çubuklu olmasından dolayı, alana alınmadılar. Duruma tepki gösteren TGB İskenderun Başkanı Barış Özer; “Demir çubuk bahane edilerek bizi alana almadılar. Alanda bulunan birçok örgütün flamaları demir çubuklu onlara izin veriliyor da bize neden verilmiyor?” diyerek, tertip komitesine ve emniyet görevlilerine tepki göstererek, alana girmeden bürolarına döndüler.

bir mayıs kutlama7

Kutlama etkinlikleri devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Daha sonra söz alan Tertip Komitesi Başkanı Mustafa Ünsal; “Yaşamını alın teriyle kazananlar, işçiler, kamu emekçileri, işsizler, emekliler, öğrenciler, gençler, ev kadınları, ülkenin namuslu ve aydınlık insanları merhaba. Bugün 1 Mayıs, selam olsun işçi sınıfına, selam olsun 77’nin 1 Mayıslarını yeniden yaratanlara, selam olsun gezi direnişinde sokakları özgürleştirenlere, selam olsun Taksim’de zalime inat alanlara çıkan, zulme direnen yüz binlere, selam olsun mücadeleyi bu günlere taşıyan devrim ve demokrasi şehitlerimize! Yaşasın 1 Mayıs! biji yek gulan, yuhayyi vahed eyyar!

bir mayıs kutlama8

Sabahın erken saatlerinden itibaren İstanbul’un her semtinde ve Ankara’da emekçilere yönelik polisin saldırısı devam ediyor. AKP, 12 Eylül darbe dönemini ve olağan üstü hali aratmayacak uygulamalarına her geçen gün yenilerini ekliyor. Sözde demokrasi havarileri halkına zulmetmekten, insan hak ve hürriyetlerini kısıtlamaktan vazgeçmiyor. Buradan AKP’ye ve onun polisine sesleniyoruz; halka zulmederek kendi kirlenmişliklerinizi örtemezsiniz. Bizi polisinizle, gazınızla, copunuzla, tomanızla mücadelemizden vazgeçiremezsiniz” dedi.

bir mayıs kutlama9

Toplumun geniş kesimlerinin demokratikleşme beklentilerini boşa çıkaran AKP’nin 17 Aralık operasyonunun yarattığı toplumsal etkiyi de kendi siyasal pozisyonunu güçlendirmek ve eski statüko yerine kendi statükosunu yaratmak için kullandığını öne süren Ünsal; “İşsizleştirme, güvencesizleştirme, sefalet ücretine mahkum etme politikalarına karşı; insanca yaşam, güvenceli iş ve güvenceli gelecek taleplerini birlikte haykırma günüdür. Biz, bu ülkenin emekçileri; Grev ve gerçek anlamda toplu pazarlık hakkımız olduğunu ve bu hakkı kullanacağımızı buradan bir kez daha haykırarak, buna fiili olarak engel olunmaması, herkese kadrolu iş güvenli gelecek sağlanması, iş yerlerindeki siyasi kadrolaşmaya son verilmesi, cins ayrımcı uygulamalar ve kadınları eve hapsetme politikalarının, kadına yönelik şiddetin, çocuk istismarının son bulması, tecavüzcülerin, şiddet uygulayanların korunmadığı, polis şiddetinin teşvik edilmediği adil bir yargılama için toplumsal adaletin tesis edilmesi, tüm çalışanlara, insan onuruna yakışır bir ücret ve sağlıklı çalışma koşulları sağlanması, çalışma yaşamının demokratikleştirilmesi taleplerimizle; 1 Mayıs’ta yine ülkenin dört bir yanında alanlardayız” diye konuştu.

bir mayıs kutlama10

Yapılan konuşmaların ardından katılımcılar halaylar çekerek 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günlerini doyasıya kutladılar.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here