Ekmek 5 TL Oldu

0
25

İskenderun Fırıncılar Odası, ekmek fiyatlarının 5 TL olmasının ardından bir açıklamada bulundular.

Kullandıkları malzeme, asgari ücret, enerji giderlerine ardı ardına gelen zamlarla zor durumda kaldıklarını söyleyen İskenderun Fırıncılar Odası Başkanı Mahmut Şenöz, ekmek fiyatlarının artması nedeniyle fırıncıların ‘fırsatçı’ olarak nitelendirilmelerinin kendilerini üzdüğünü söyledi.

İstemeden de olsa bu zammı yapmak zorunda kaldıklarını ifade eden Şenöz; “Şu anda İskenderun’da 210 gram somun ekmek, pide ve lavaş ekmeği 5 lira oldu. Biz istemeden de olsa bu zammı yapmak zorunda kaldık Türkiye şartlarında. Geçen sene ekmeğin fiyatı 3 liraydı, bugün 5 lira oldu. Bizim bütün ana ham maddelerimiz %300-400 arttı. Biz geçen sene unu 250 liraya alıyorduk bu sene 350-450 bandında. Devletin bize tahsis etmiş olduğu ucuz undan dolayı bu ekmeğin fiyatı 5 lira. Ancak biz un tedariğinde zorlanıyoruz. Devletimiz bize 325+KDV+nakliye olarak un fiyatı belirledi. Bugün bu fiyata un bulamıyoruz, serbest piyasada un 450-500 lira arası. Zaten devletimiz süspanse ettiği için şu anda biz bu ekmeği 5 TL’ye satabiliyoruz, devletimize teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Yalnızca un maliyetinin değil, işçi ve enerji maliyetlerinin de ciddi oranda arttığına işaret eden Şenöz; “2021’in 12. ayında 10 bin lira ödediğimiz elektriğin fiyatı bugün 30.000 lira oldu. Bu yalnız elektrik, artı yakıt, artı işçilik var. Enerji ve işçilik maliyetlerinde artış bizleri ciddi anlamda olumsuz etkiledi. Bazı arkadaşlarımız fırıncıları fırsatçı olarak tabir ediyorlar, bu bizleri gerçekten üzüyor. Biz kutsal bir meslek yaptığımızın farkındayız. Biz de ayakta kalmak zorundayız, işçi çıkartmamak için mücadele ediyoruz. Bir işçinin maliyeti geçen yıldan bu yıla 3 kat arttı” diye konuştu.

210 gr ekmek fiyatını 5 TL olarak açıklayan Şenöz, haksız rekabetin önüne geçmek adına somun, pide ve lavaş ekmeklerinin tümünün fiyatını ayrı ayrı tarifeye yazdıklarını belirtti. Oda yönetimi olarak kontrollere çıkacaklarını da sözlerine ekleyen Şenöz, hijyen ve gramaj denetimi gerçekleştireceklerini kaydetti. Vatandaşlara da seslenen Şenöz, eksik gramajlı ekmek aldıklarında bunu odaya veya belediyeye bildirmelerini istedi.

Oda Başkanı Mahmut Şenöz, 25 Şubat’ta HESOB İskenderun toplantı salonunda hijyen eğitimi olacağını da duyurarak; “Vatandaşlarımızın, üyelerimizin, esnafımızın zarar görmemesi için bu belgeleri almalarının haklarında hayırlı olduğunu düşünüyorum” dedi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here