Dünyanın Beş Önemli Kuş Göç Yolundan Biri Olan Belen’e Park Kuruluyor

0
177

mkü-kuş gözlemDünyanın beş önemli kuş göç yollarından biri olan Belen’de Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından kurulacak olan “Kuş Gözlem Temalı Tabiat Parkı” fizibilite projesi hakkında istişare toplantısı yapıldı.

Belen Belediyesi ve Türkiye Bilimsel Kültürel ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (TÜBİKAM) ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Mimarlık Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Zeynep Erdoğan, Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Atmaca, Yrd. Doç. Dr. Elif Bozdoğan ve Dr. Aysel Güzelmansur ile Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Yaşar Ergün, Doç. Dr. Soydal Ataseven, Yrd. Doç. Dr. Zafer Cantekin, Yrd. Doç. Dr. Cafer Tayyar İşler’in yer aldığı toplantıya Hatay Vali Yardımcısı Fahrettin Göncü, Belen Kaymakamı Abdulaziz Aydın’ın yanı sıra Bölge Belediye Başkanları, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bölge Müdürleri ile TÜBİKAM ve Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Hatay Şubesi temsilcileri de katıldı.

Toplantıda katılımcılar; Hatay’ın coğrafi konum ve iklim özellikleri nedeniyle sahip olduğu doğal güzellikler, endemik bitki çeşitleri ve yabani hayvan türleri gibi birçok zenginliğine vurgu yaptılar. Doğal ve kültürel değerleriyle önemli bir konuma sahip olan Hatay’ın bu değerlerinin korunması, ulusal ve uluslararası alanda tanıtılmasının gerekliliğine de değinen katılımcılar, kuzeye ve güneye göç eden kuşların geçiş merkezinde bulunan Belen’e “Kuş Gözlem Temalı Bir Tabiat Parkı” kazandırılmasının önemine işaret ettiler. Katılımcılar, bu proje hayata geçirildiğinde Hatay’ın doğa turizminin merkezi konumuna geleceğinin de altını çizdiler.

Toplantıda bir konuşma yapan Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Atmaca, Hatay Bölgesinin fitocoğrafik öneminden ve bunun bölgesel biyoçeşitlilik üzerindeki etkilerinden bahsetti. Atmaca, MKÜ Mimarlık Fakültesi olarak dünyada önemli kuş göç yolları üzerinde yapılacak olan ilk “Kuş Gözlem Temalı Tabiat Parkı” projesinde üniversite ve fakülte olarak yer almaktan memnuniyet duyduklarını ve bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını aktardı.

Toplantı sonrası proje sahasında arazi incelemesi yapan katılımcılara, alan hakkında bilgi verildi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here