Dudu; ‘IŞİD’e Türkiye Üzerinden Silah mı Gidiyor?’

0
81

mevlüt dudu (8)CHP Hatay Milletvekili Avukat Mevlüt Dudu; ‘IŞİD’e Türkiye Üzerinden Silah mı Gidiyor?’

CHP Hatay Milletvekili Avukat Mevlüt Dudu, Başbakanın cevaplaması için TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Geçtiğimiz günlerde ulusal ve uluslararası basında yer alan haberlerde, Yunanistan’ın Girit adasının İerapetra sahili açıklarında denetim yapan Yunan Sahil Koruma ekipleri, Bolivya bandıralı bir yük gemisindeki konteynırlarda silah bulmuş, Kayıtlarda, HADDAD 1 isimli geminin 29 Ağustos 2015 tarihinde İskenderun’dan Libya’nın Misrata kentine doğru yola çıktığı, geminin bir önceki durağının Kıbrıs, Famagusta limanı olduğu ve geminin yükünün evraklarda “plastik maddeler” olarak belirtildiği, gemide arama ve inceleme çalışmalarının devam ettiği ve geminin bir Yunan şirketi adına iş yaptığı, geminin gideceği limanın, Libya hükümetini reddeden grupların kontrolünde bulunduğu, Geminin Temmuz ayından itibaren Kıbrıs, İskenderun, İskenderiye (Mısır) ve Tobruk (Libya) limanlarına uğradığı tespit edildiği, Yunanistan Liman Teşkilatı’nın yaptığı son açıklamalara göre, gemideki 14 konteynırdan 2’sinin açıldığı, bu konteynırlarda 491 bin 950 adet 9 mm’lik mermi ve 5 bin adet tüfek ve askeri giyim aksesuarlarının ele geçirildiği belirtilmişti.

Dudu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Yaşanan gelişmeler sonucunda; IŞİD’e Türkiye üzerinden silah mı gidiyor? Sorusunun tartışılması ve ülkemizin de herhangi resmi bir açıklama yapmaması kafaların karışmasına neden olmuştur. Bu konunun sahip olduğu öneme rağmen, Türk yetkili makamlarının  tatmin edici bir açıklama yapmaması, hem halkımızın tedirgin olmasına, hem de uluslararası arenada ülkemizin güvenilirliğini zedeleyen durumlara sebep olabilecektir” dedi.

mevlüt dudu-gemi1

CHP Hatay Milletvekili Dudu, konu hakkında Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından cevaplandırılmasını istediği soru önergesinde şu sorulara yer verdi;

“1.Bahsi geçen Haddad 1 adlı geminin ülkemize uğradığında İskenderun  limanındaki işlemleri sırasında kontrolü yapılmış mıdır?

2.Yapılmış ise geminin kargosu ne olarak kaydedilmiştir?

3.Yunan yetkililerin  açıklamasında; gemideki 14 konteynırdan 2’sinin açıldığı. Açılan konteynırlarda 491 bin 950 adet 9 mm’lik mermi ve 5 bin adet tüfek ele geçirildiği, ayrıca askeri giyim aksesuarlarının da bulunduğu belirtilmektedir. Bu malzemelerin varlığı ülkemizdeki kontroller sırasında nasıl gözden kaçmıştır?

4.Son yıllarda bölgede yaşanan olaylar dikkate alındığında, özellikle de sınırlarımızda IŞİD’e karşı mücadele verildiği düşünüldüğünde, IŞİD’e destek sağlama ihtimali olan ülkeler ve kuruluşların naklettikleri malzeme ve kargolarının daha ayrıntılı olarak gözden geçirilmesi gerekmez mi?

5.Bir tarafta ülkemizi IŞİD’e karşı korumaya çalışırken, diğer taraftan da desteklenmelerine “aracılık ediliyor” görüntüsünün ülkemizin uluslararası güvenilirliği konusunda şüpheler oluşmasına sebep olmayacak mıdır?

6.İskenderun limanında Haddad 1 gemisinin kontrolü sırasında gözden kaçan ayrıntılarla ilgili olarak, görevli personelin durumuyla ilgili olarak herhangi bir çalışma veya soruşturma başlatılmış mıdır?

7.Bu konuyla ilgili olarak halen yetkililer tarafından herhangi bir açıklama yapılmamış olmasının sebepleri nelerdir?

8.Bu konuyla ilgili olarak uluslararası camiada ülkemizin güvenilirliğinin zedelenmemesi adına neler yapmayı planlıyorsunuz?

9.Konuyla ilgili olarak yetkili kılınan Bakanlığın; “IŞİD”le ilgili soruları cevaplama ve yalanlama yönünde herhangi bir yorumda bulunmamasını nasıl açıklıyorsunuz?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here