Cumhuriyet Kadınları Derneği Öğretmenleri Buluşturdu

0
112

cumhuriyet kadınları14İkizoğlu; Eğitimi Laik, Bilimsel Olmayan Ülkeler Çağdaş ve Uygar Olamaz”

İskenderun Cumhuriyet Kadınları Derneği üyeleri ile emekli öğretmenler, öğretmenler günü dolayısıyla öğlen yemeğinde bir araya geldi.

Bilimsel ve laik eğitim talebinin öne çıktığı toplantıda konuşan Dernek Başkanı Şerefnur İkizoğlu; “Eğitimi laik, bilimsel olmayan ülkeler çağdaş ve uygar olamaz” dedi. Şiirlerin okunduğu, anıların paylaşıldığı etkinlikte Başkan İkizoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Cumhuriyet yönetimi bilimsel eğitime, toplumun gereksinimlerine, modern ve laik milli eğitime önem veren bir yönetim biçimidir. Laiklik dinimizi de koruyan bir şemsiye gibidir. Laikliği benimsememiş, anlamamış, içine sindirememiş toplumlarda demokrasiden söz edilemez. Böyle bir yaşam biçimini seçen ülkeler kolaylıkla otokrasiye dönüşebilir. Bu nedenle Cumhuriyet’in öğretmenleri öğrencilerinin ve ülkesinin aydınlık geleceğine sahip çıkmalıdır ve çıkacaktır.”

“Biat Eden Toplum Yaratılmak İsteniyor”

Cumhuriyet Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve emekli öğretmen Fatma Paksoy da etkinlikte eğitim sistemine ve öğretmenlerin sıkıntılarına dikkat çekti. Köy Enstitülerinin kapatılma gerekçelerinin dayanıksızlığını da ifade ettiği konuşmasında Paksoy; “Laik ve bilimsel eğitime önem veren Atatürk, halkın dini bilgileri doğru öğrenmesi için tekke ve zaviyeleri kapatarak İmam-Hatip liseleri ve İlahiyat Fakültelerini açmıştır. Bu okullardan mezun olanların görevi Türk milletine dini bilgileri doğru aktarmaktır.

cumhuriyet kadınları15

Oysa günümüzde tüm okullar İmam-Hatiplere dönüştürülerek bilimsel eğitimden hızla uzaklaşılmaktadır. Ülkemizde 80 bin okul varken 110 bin cami bulunmakta ve buna her gün yenileri eklenmektedir. Bundan amaçlanan da sorgulamayan, biat eden bir toplum yaratmaktır.

Bina ve donanım olarak yetersiz kalan bu okullarda çift tedrisat uygulamasıyla küçücük çocuklar erken saatlerde okula gitme kaygısıyla uykusunu alamamakta, veliler perişan olmaktadır. Eğitim açığına rağmen atanamayan öğretmen sayısı her geçen gün çığ gibi büyümekte,  atamadan ümidini kesen birçok öğretmen çözümü ya intihar etmekte ya da yetiştirilme amacına hiç uymayan işlerde çalışmakta bulmuştur. Okullaşma oranı artsa, tek tedrisata geçilse, öğretmene olan ihtiyaç artacak, biriken öğretmen sayısı yetersiz bile kalacaktır. Hal böyleyken Eğitim Fakültelerinin 2. Öğretimlerine kapatılma, gündüzlü kontenjanına da azaltma kararı alınmaktadır” şeklinde konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here