Culha; “Ulaşım Ağı Yeniden Düzenlenmelidir”

0
80

ulaşım çalıştayı3Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, 1. Ulaşım Çalıştayı’nda Arsuz’un Ulaşım Sorunlarını ve Çözüm Önerilerini Anlattı

Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Hatay’ın ulaşım sorunlarının tespiti ve çözüm yollarının belirlenmesi amacıyla Hatay Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen 1. Ulaşım Çalıştayı’nın ikinci gününde Arsuz’un ulaşım sorunları ve bu sorunların çözümüne ışık tutacak önerileriyle dikkat çekti. Tüm ilçe belediye başkanlarının ulaşım sorunlarını dile getirdiği toplantıda, Büyükşehir Yasası kapsamında oluşturulan yeni ilçelerin ulaşımın yanı sıra teknik, üstyapı ve altyapı anlamında ciddi sıkıntılar yaşadıklarına değinen Başkan Nazım Culha, ulaşım ağının yenilenmesi, Ulaşım Master Planı’nın İmar Planı ile koordineli bir şekilde hazırlanması, yeni güzergâhların belirlenmesi, yaya yolu, bisiklet yolu ve engelliler için ulaşımı rahatlatacak düzenlemelerin yapılması, Arsuz – Samandağ yolunun açılmasının yanı sıra, Arsuz’dan Mersin’e kadar turizme yönelik deniz yolu yatırımlarının yapılması gerektiğini ifade etti.

Arsuz’un İskenderun-Arsuz yolu 2 x 2 yol ile 30 km. yol ağına sahip olup; çevre mahallelerin bu yola dikey bağlanarak ulaşım sağladığı anlatan Başkan Nazım Culha, ilçede yapılan büyükşehir hizmetlerinin de devamı temennisinde bulunurken, ilçedeki sorunları ve çözüm önerilerini şu şekilde dile getirdi:

“SORUNLAR:

1-Köy ve belde statüsündeyken kurulmuş olan 17 adet kooperatif kendi belirledikleri güzergâhlar ile ulaşımı sağlamakta olup; sıkıntılar meydana gelmektedir.

2-Arsuz’a bağlı 25 köyde imar olmadığı için mevcut kadastro yolları kullanılmakta olup, ulaşımı büyük ölçüde etkilemektedir.

3-Mevcut yapılmakta olan İskenderun-Arsuz karayolu altyapı-altgeçit-üstgeçit-kavşak ve sinyalizasyon projelendirmesi olmadığından dolayı can ve mal kaybına neden olup; kazalara sebep olmaktadır ve ulaşımı büyük ölçüde olumsuz etkilemektedir.

4-Yerleşimin yoğun olduğu mevcut meskûn mahallelerde otoparklar bulunmadığından dolayı ulaşımdaki trafik yoğunluğunu önemli ölçüde etkilemektedir.

5-Köyden mahalleye dönen bazı yolların nehir, yamaç ve dere kenarlarında olmasından kaynaklanan heyelan ve sel baskınlarından dolayı yollarda çökmeler oluşmuş olup, ulaşımı olumsuz yönde etkilemiştir. (Örnek: Kurtbağı, Tatarlı, Haymaseki, Çengen)

ÖNERİLER:

1-Kadastro yollarının imar yollarına çevrilip ulaşım ağı yeniden düzenlenmelidir.

2-Proje kapsamında olan ve yeni yapılacak Zilli Çayı ve Arsuz Çayı’ndaki köprüler alternatif ulaşımda trafiği önemli ölçüde rahatlatacaktır.

3-İleriye dönük yaya yolu, bisiklet yolu ve engelliler için ulaşımı rahatlatacak düzenlemelerin yapılması modern ulaşımda büyük ölçüde katkı sağlayacaktır.

4-Arsuz ile komşu illerin ulaşım ağını, raylı sistemli ulaşım ağı olarak ileriye dönük projelendirilmesi modern ulaşıma katkı sağlayacaktır.

5-Arsuz-Samandağ yolu kıyı yolunun hayata geçirilmesi sayesinde ulaşım ağı mesafesini önemli ölçüde azaltacaktır.

6-İlçemiz kıyı kenar şeridinde yer alan bir ilçe olduğundan dolayı, Samandağ-Arsuz-İskenderun-Mersin istikametinde deniz ulaşımının hayata geçirilmesi ulaşımı büyük ölçüde rahatlatacaktır.

7-Karahüseyinli mahallesinden başlamak üzere yukarı pirinçlik mahallesini takiben Arpaderesi, Madenli, Üçgüllük, Beyköy, Çetillik, Gözcüler, Höyük ve Haymaseki mahallelerini bağlayan mevcut kadastro yolunun imara geçirilerek hayata geçirilmesi ve alternatif bağlantı yolu olarak düşünülmesi gerekmektedir.

8-Merkez Arsuz mahallemizin trafik yükünü alacak çevre yolu ivedi olarak hayata geçirilmelidir.

9-Halen kullanılmakta olan Çerçikaya- Serinyol patika yolunun revize edilip, ana trafik yol hattına dönüştürülüp direk Serinyol-Arsuz arası yol bağlantısı yapılmasıyla ulaşım ağı mesafesinin önemli ölçüde azaltılması sağlanmalıdır.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here