Culha; “Aleviler Modern Yaşamın ve Barışın Temsilcileridir”

0
125

gadir hum-almanya1Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Almanya’da Düzenlenen 3. Gadir Hum Paneli’ne Katıldı

Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Defne Kültür Derneği ev sahipliğinde Almanya’nın Mannheim kentinde düzenlenen 3. Gadir Hum Paneline konuşmacı olarak katıldı. Gadir Hum ve Ehlibeyt sevgisinin birleştirici ve kaynaştırıcı gücünün en üst noktada hissedildiği panelden önce Başkan Nazım Culha, Defne Kültür Derneği Başkanı Ayhan Kuzu ve Türkiye Barolar Birlik Başkanı Metin Feyzioğlu ile birlikte Mannheim Cemevi ve Mannheim CHP Teşkilatı’nı ziyaret ederek, Almanya’daki gurbetçilerle gönül köprüsü oluşturdu.

Panele yoğun ilgi…

Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha’nın yanı sıra Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Ehl-i Beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı (EHDAV) Başkanı Ali Yeral, Kanal 12 Türkiye Müdürü Cevat Gök ve Yurt Gazetesi Yazarı ve Ortadoğu muhabiri Ömer Ödemiş’inde konuşmacı olarak katıldığı 3. Gadir Hum Paneli’ne Almanya’da yaşayan gurbetçiler oldukça yoğun ilgi gördü.

“Aleviler Barışçıdır”

Panelde bir konuşma yapan Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, konuşmasına Arapçayla ‘Hepinizin Gadir-Hum Bayramı kutlu olsun’ diyerek başladı. Toplumsal yaşamın en güzel örneklerinin Alevi toplumlarında yaşandığına dikkat çeken Culha; “Gadir Hum Kuyusu’nun başında geçmiş derinliği olan ve geleceğe uzanan bir tarih vardır.

gadir hum-almanya2

O gün, o kuyunun başında Ortadoğu’dan dünyaya yayılan ve İbrahim peygamberden günümüze uzanan yeni bir yaşamın, yeni bir dünyanın simgelendiği tarihsel sürecin ilk durağıdır. Aleviler barışçıdır, nerede saldırganlık, zulüm, fitne, fesat varsa onların karşısındadır. Dünyanın her yerinde tarihten günümüze toplumsal yaşamın en güzel örnekleri bu toplum içinde filiz vermiştir. Alevilik, sadece Ali’yi sevmek değildir. Alevilik, Ali’nin felsefesi doğrultusunda yaşamak, düşüncesini savunmak ve uygulamaktır. Açtığı yolda yürümektir” derken, Gadir Hum Bayramı gününün resmi tatil ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

“Laikliğin tanımı yeniden yapılmalı”

Ortadoğu’da yaşanan çıkar savaşının bitmesini ve barışın tesis edilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Nazım Culha; “Suriye’deki savaşta her inançtan ve her etnik yapıdan insan kahramanca insanlık adına direniyor. Suriye’de yaşanan savaş bir mezhep savaşı değildir. Bu savaş büyük Ortadoğu Projesi kapsamında emperyalistlerin ve yerli işbirlikçilerin çıkar savaşıdır.

Türkiye’de aslında laikliğin tanımının tekrar yapılması lazım. Laiklik, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması değil, devletin dine hiçbir surette karışmaması, her inanca mensup insanların kendi inançlarını özgürce yaşayabilmelerinin devlet tarafından teminat altına alınmasıdır.

gadir hum-almanya3

Türkiye’de ve Ortadoğu’da Aleviler modern yaşamın ve barışın temsilcileri olmaya devam edeceklerdir. Bu tarih boyunca böyle olmuştur ve hep böyle olacaktır. Bayramınız kutlu olsun” dedi.

 “Gadir-Hum üzerindeki örtüyü kaldırdık”

Gadir-i Hum Bayramı’nın önemini anlatan EHDAV Başkanı Ali Yeral da; “14 asırdır kutlanan bu mübarek günün üzerindeki örtüyü kaldırdık. Gadir Hum’u önce Akdeniz ve Türkiye’ye daha sonra da dünyaya anlattık. Bu bayramın sadece Alevilere özgü bir bayram olmadığını her ortamda dile getirdik. Gadir Hum Biatı, dindir, imandır. Sadece Ali aşıklarının dini değildir. Kendini insan olarak kabul eden bütün insanlığın dinidir. Gadir Hum; en büyük bayramdır, velayet günüdür. Peygamberimizin “Ali’nin dostuna dost ol, düşmanına düşman ol” hadisi çerçevesinde adı, Alevi, Sünni, Bektaşi, Azeri, Kürt, Zaza, Türk, ne olursa olsun Ali’yi seven herkes, bizim din kardeşimizdir” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından, Defne Kültür Derneği Başkanı Ayhan Kuzu, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha başta olmak üzere, tüm panelistlere teşekkür plaketi takdim etti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here