CRT’nin Açılımı, Atıf Ceritbinmez, Yetenek Avcılığı ve Matematik… 

0
115

15 Ekim 2022 tarihli İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) seçimlerine başkan adayı olacağını aylar öncesinden centilmence açıklayan CRT Metal Yönetim Kurulu Başkanı Atıf Ceritbinmez ve ekibi, İTSO seçimlerine heyecan kattı. Sülale ya da aile içi hafif yollu bir çekişme, anlaşmazlık olmamış olsaydı, bugün İTSO Başkanı Atıf Ceritbinmez olacaktı. İş İnsanı Ceritbinmez, bence değişimin temellerini attı. Yakın gelecekte yapılması muhtemel genel ve yerel seçimler, İTSO’dan, aday adayı anlamında bazı kopmalar yaratabilir. Yaklaşık 7 bine ulaşan üye sayısı, bazı dengeleri değiştirebiliyor. Önümüzdeki dönem bazı şirketlerle ilgili gelişmeler olası! Özetle, daha bu köprünün altından çok sular akar…

*İTSO, Bundan Böyle Rölantide Giden Bir Oda Olmayacaktır  

Lider ruhlu Atıf Ceritbinmez, bilerek veya bilmeyerek değişim rüzgarını başlatmıştır. Esasen bu şarkının burada bitmeyeceğinin sinyalini kendisi de vermiştir. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası bundan böyle durağan, yerinde sayan, rölantide giden bir oda olmayacak, olamayacaktır. Yetenek avcılığına önem veren Atıf Ceritbinmez’in, yetenek avcılığı, İTSO’nun bugünkü yönetimi tarafından da ister istemez benimsenecektir.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası seçiminde hemen her yerel ve genel seçimde olduğu üzere, mezhep olayının kaşınması, en fazla Atıf Ceritbinmez’i üzmüştür. Centilmenlik dışı bu tür girişimler, kimseye yarar sağlamamış, mezhep ayrımı körüklendiği ile kalmış ve sadece karşılıklı üzüntüye sebep olmuştur.

*İTSO, Bursu Tamamen Karşılıksız Olmalıdır  

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nın Eğitim ve Kalkınma Vakfı var. Vakfın, gerçekten eğitime ve öğrencilere katkısı var. Burs katkısı olumlu bulunuyor. İş insanı Atıf Ceritbinmez burada da farklı bakış açısını ortaya koydu ve “Bir iyilik ya yapılır ya da yapılmaz. İkisinin ortası olmaz” türünden tümcelerle İTSO Vakıf bursunun tam karşılıksız olmasına işaret etti.

Yıllardır bu vakfın başına seçilen Doğan Erten her ne kadar eski düzeni savunsa da Doğan baba da vakıfta yeni bir şeyler yapmak gerektiğinin farkında. Doğan baba öyle sanıyorum ki ara bir formül bulacak ve zaman içinde İTSO Vakfı’nın burslarını da karşılıksız hale getirecektir.

*Doğan Erten, Formül Yeteneğine Sahiptir 

İTSO bütçesinin yüzde beşi vakfa aktarılıyorsa, eğitime katkı bu manada daha kucaklayıcı olmalıdır. Doğan Erten işi formüle edecek yeteneğe sahiptir ve kamuoyu beklentisini zaman içinde karşılayacaktır. Ben kendi adıma öyle hissediyorum. Dolayısıyla, vakfın verdiği burs işi de karşılıksız bursa dönüşürse, Atıf Ceritbinmez beye bu konudaki değişim önerisi için teşekkür etmek durumunda kalacağız.

*100 Öğrenciye Yemek Katkı Bedeli  

Atıf Ceritbinmez hayırsever bir iş adamı olarak da İSTE’nin 100 öğrencisine yemek katkı bedeli sundu. Sayıları yaklaşık 15 bini bulan öğrenciler için yemek bedeli önemli bir yekûn tutuyor. Bunun hayırseverler tarafından karşılanması, öğrencilere, beraberinde ailelerine katkı ve kolaylıktır. Esasen burada Atıf Ceritbinmez öncü oluyor, örnek oluyor ve diğer iş insanlarına diplomatik bir dille örtülü olarak çağrıda bulunarak, ‘…herkes bu işin bir ucundan tutarsa, karınca kararınca öğrencilerimize katkı sunarsak, öğrencinin yemek maliyet yükünü onların sırtından alırız…’ demeye getiriyor. Ben bu davranışı aynen böyle anlıyorum.

*Atıf Ceritbinmez “Sadece Allah’ın Adamıyım…”  

İTSO seçimlerinde, tıpkı mezhep işinin ortaya atılması gibi, MÜSİAD’ın işin içine karıştırılması, seçimlere, siyaset ve ideoloji karşılaştırma çabaları Ceritbinmez’i üzmüş ve yaralamıştır. Hele-hele ‘birilerinin adamı’ yakıştırmasına tepkisi net oldu. İTSO Başkan adayı Atıf Ceritbinmez, “Ben kimsenin adamı değilim. Sadece Allah’ın adamıyım” demesi dikkat çekti.

Görebildiğim kadar Atıf Ceritbinmez, dernekler, kurumlar ve siyaset üstü bir konuma sahip. Özetle, siyasetle işi yok gibi duruyor. Önümüzdeki süreçte yeni oluşumların, yeni temsil makamlarının oluşması kaçınılmazdır. Atıf Ceritbinmez’de muhtemelen kendine en uygun kurumu seçip, kendini ve pozisyonunu iş dünyası temsili manasında güncelleyecektir…

*Cesaret, Risk, Takım Ruhu 

CRT Group bünyesinde, bilindiği üzere CRT Metal ve CRT Impex var. CRT’nin açılımına baktığımızda C harfi Cesareti, R harfi Riski, T harfi ise Takım olmayı ifade etmiş. Bu harfler Atıf beyin ifadesine göre tabiatlarında yani soyadlarında varmış. Bu nedenle soyadı harflerinden bir şirket, bir marka ismi oluşturmuşlar.

*Matematik; Düşünme, Çare ve Çözümdür

İş dünyasında, en verimli çağını yaşayan Atıf Ceritbinmez, Matematik bilimine önem veren bir yatırımcı olarak tanınıyor. Ceritbinmez Matematik bilimini ve kendini anlatırken şu ifadeleri kullanıyor;

“…Doğanın, evrenin dili, mantığı, özü matematiktir. Yani aklın olduğu her yerde matematik vardır. Matematiksel düşünmek, çaredir, çözümdür. Belli bir düzen içinde tekrarlanan her olayın ardında bir matematik olduğu gerçektir. Başka türlü başarıya ulaşmak mümkün değildir. Bizleri var eden Allah’ın dünyayı 6 günde yarattığını düşünecek olursak, hayatımızda matematiksel sonucun ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlayabiliriz.

Günü kurtarmanın değil, yarınlarımızı sağlam zeminler üzerinde yükseltmenin peşinde koşarım. Her şeyin ölçülebilir olmasına dikkat ederim.

Küçük yaşımdan itibaren çalışmayı, gözlem yapmayı çok severim. Girişimcilik ruhuma işledi. Bu özelliğimin meyvesini de 28 yaşında haddehane kurup, üretime başlayarak aldım. Hiçbir zaman hırslı olmadım ama çok azimli oldum. Mücadeleyi bırakmadım. Bedel ödemeden bir şeyin sahibi olamıyorsunuz.

Dostluklarından büyük keyif alıyorum. Sıcak ve samimi tavırlarımla çabuk dostluk kurarım. Karşımdaki insanların samimiyetsizliği de bana rahatsızlık verir. Küçük şeylerden mutlu olmasını bilirim. Çevremdeki insanların mutluluğuyla mutlu olmasını bilen bir insanım. Yaşamım boyunca ben olmaktan çıkmamalıyım diyerek hareket ediyorum. Gelenek ve göreneklerimize değer veririm…”

*Gazetecilik Mesleğini Onuruyla Yapanların Farkında 

Farkı, fark edenlerden Atıf Ceritbinmez’in ‘Yetenek avcılığı’ devam ediyor. “Gazetecidir. Ayağımıza çağırır. Cebine üç beş kuruş verir, istediğimizi yazdırırız” modunda biri değil. Biliyor ki her meslekte istisnalar var. İşini, onuruyla da yapanların varlığından haberdar. Biliyor ki, tüm mesleklerde karalama, perdeleme, kötüleme ve kamufle etme çabaları var. ‘Biz sana yeteriz’ telkinini sıklıkla duyanlardan. Işığı parlayanın ışığından rahatsızlık duyanların varlığını, hazımsızlığını, çaresiz hallerini bilenlerden. Bu yüzden yetenek avcılığı artarak devam ediyor. Kendisi, kolaylıkla farkı, fark ettiği için istiyor ki her bir çalışanı da farkı, çabucak fark edenlerden olsun…

Başarılar Atıf Ceritbinmez, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde de CRT açılımını yani Cesaret, Risk ve Takım ruhunu gördük. Dışardan objektif olarak bakana pek çok göz de, bu açılımın hakkının verildiğini gördü. Bu bile İskenderun için kazanımdır. Teşekkürler Atıf Ceritbinmez. İTSO hizmet beklenti çıtasını yükseklere çıkardığın ve centilmen adaylık anlayışın için sana ve ekibine yürekten teşekkürler… 

Not: Köşe yazımda, Şubat 2021 tarihli Ekonomik Rapor Dergisi’nden bir bölüm alıntı mevcuttur. Bilgiler için Rapor Dergisi’ne teşekkürler…

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here