Civelek; “Türkiye’de Köy Enstitüleriyle Büyük Bir Eğitim Seferberliği Yaşandı”

0
65

belediye başkanı civelek6İskenderun Belediye Başkanımız Dr. Yusuf Civelek, Köy Enstitüleri’nin 73. kuruluş yıldönümü nedeniyle yazılı bir mesaj yayınladı.

Köy Enstitülerinin kurulmasıyla Türkiye’de büyük bir eğitim seferberliği yaşandığına değinen Başkan Civelek; “1940 yılında 2. Dünya Savaşı’nın ateşi Avrupa’yı yakarken Türkiye’de 17 Nisan 1940’da Köy Enstitüleri kuruldu. Dünyanın geniş bir coğrafyasında 2. Dünya Savaşı’nın yıkımı sürerken Türkiye’de Köy Enstitüleriyle büyük bir eğitim seferberliği yaşanıyordu. Avrupa’da, Balkanlar’da, Sovyetlerde, Japonya’da kentler yıkılırken Türkiye’de köyler, Köy Enstitülerinde yetişen öğretmenler tarafından imar ediliyordu.

Köy Enstitüleri, salt bir eğitim seferberliği değil aynı zamanda yurt ve halk sevgisiyle gelişen büyük bir aydınlanma hareketidir. Entelektüel yaşamımızda etkileri sürmektedir. Üzerinden yıllar geçtiği halde Köy Enstitülerini unutmuyoruz. Köy Enstitüleri’nin 73.Kuruluş Yıldönümünde dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’yü, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’i, Değerli eğitimci İsmail Hakkı Tonguç’u Köy Enstitülerinden mezun olan ve bütün yaşamlarını Türkiye’ye adayan sevgili öğretmenlerimizi şükranla, sevgiyle ve özlemle anıyoruz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here