CHP’li Vekil Tokdemir Yerel Basının Sorunlarını Meclise Taşıdı

0
28

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, Maliye ve Hazine Bakanı Lütfi Elvan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne soru önergesi sundu.

Salgınla mücadele edilen süre içerisinde, Anadolu’nun dört bir yanında, yerelin nabzını tutan ve sorunlarını dile getiren, vatandaşı bilgilendiren Yerel Basının can çekişmeye devam ettiğini kaydeden Vekil Tokdemir, “Dolar’ın 8,5 lirayı bulduğu zamanlarda yerel basının ham maddesi olan kağıt, kalıp, mürekkep ve diğer emtialar ithal olduğu için Dolar kurundan işlem gördüğü için, 65-70 liraya satılan bir paket kağıt, birden 125-130 liraya fırlarken, 3-4 dolarlık bir kalıp 8.5 Dolar’a çıkmıştı. Bunlara diğer emtiaları eklendiğinde yerel basın ciddi anlamda krize girdiği için birçok gazete ya ebat düşürdü veya kapandı. Doların dalgalı kurunun ardından krizde olan Yerel Basın bu kez pandemiyle birlikte tamamen ağır bir darbe aldı. Yaklaşık bir yıldan beri süren pandemiyle birlikte yine gazetelerin kapanmasıyla birlikte binlerle ifade edilen Basın emekçisi işsiz kaldı. İşsiz kalan gazeteciler yaşam mücadelesi verirken, maalesef Hükümetin açıkladığı destek programıyla ilgili olarak Yerel Basına hiçbir meslek örgütü arasında yer verilmemiştir.

Anadolu’da faaliyet gösteren yerel medya kuruluşlarında görev yapan basın emekçileri sokağa çıkma yasağında bile sahada kendi olanaklarıyla koruma tedbirleri alarak kamuoyunu bilgilendirmeye çalışan, açlıkla karşı karşıya kalan başta gazete çalışanları ve gazete sahiplerini hükümet maalesef görmemezlikten gelmiştir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Konuyla ilgili meclise soru önergesi sunan CHP’li Vekil Tokdemir, önergesinde şu sorulara yanıt aradı; “Hükümet Yerel Basın’ı meslekten saymıyor mu? Veya yerel basının yok olmasını mı istiyor? Gazeteciler ve medya çalışanları ücretlerini alamıyorlar. Sektörde çalışanların tamamına ve işsiz kalanlara Basın İlan Kurumu vasıtasıyla bir defalığına 3 maaşlık sosyal destek vermeyi düşünüyor musunuz? En azından pandemi dolayısıyla büyük darbe alan yerel basın çalışanlarına hükümetin bir destek vermesi, yerel gazete sahiplerine de istihdamı sürdürmeleri için ve işyerlerini kapatmamaları için en azından faizsiz bir kredi sağlamayı düşünüyor musunuz? Gazete basımında kullanılan kağıt, kalıp ve mürekkep gibi ithal malzeme maliyetlerinin kur artışlarından etkilenmemesi ve gümrük vergilerinin tamamen sıfırlanması için bir çalışmanız var mıdır?  Kamu kurumlarının resmi ilan statüsünde olmayan reklamlarına ayrılan bütçenin asgari yüzde 35’ini yerel medyaya ayırmayı ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla eşit olarak dağıtmayı düşünüyor musunuz? Toplumsal mesaj içeren devlet duyurularını resmi ilan olarak yayınlayarak yerel basına destek sağlamayı düşünüyor musunuz?” (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here