CHP İlçe Başkanı Uyar; “1 Temmuz’un Önemi Büyüktür”

0
91

süleyman uyar3Her yıl 1 Temmuz’da kutlanan “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı”nın 87. yıldönümü bugün çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Kabotaj hakkının Türk Bayrağına ve Ulusuna verildiği tarih olan 1 Temmuz’da kutlanan kabotaj bayramını, yayınladığı yazılı bir mesajla kutlayan CHP İskenderun İlçe Başkanı Dr. Süleyman Uyar; “1 Temmuz, zaferlerle, fetihlerle dolu denizcilik tarihimizin dönüm noktalarından birisidir” dedi.

Bugünün anlamı ve öneminin büyük olduğunu vurgulayan Uyar; “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 87. yılını kutluyoruz. Denizcilik tarihimizin başlangıcı yaklaşık 1000 yıl öncesine gider. Türk Denizciliği, bir Selçuklu Türkmen Bey’i olan Çaka Bey’in 1081 yılında yani bundan 930 yıl önce İzmir’de kurduğu bir filoyla başlamıştır.1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren 815 Sayılı Kabotaj Kanunu’nuyla kutlanmaya başlanan Denizcililik ve Kabotaj Bayramı’nın, milli egemenliğin sağlanması açısından büyük önem taşımaktadır.

Kurtuluş Savaşı’ndan sonra denizlerdeki hakimiyetimizin tasdiki niteliğindeki bu yasanın yürürlüğe girmesiyle yabancı devletlerin denizlerimizdeki ticarette hakimiyeti son bulmuştur. Kabotaj Kanunu, denizlerimize sahip çıkma bilincini insanımıza aşılamış, denizciliğimizin gelişip büyümesinde önemli rol oynamıştır. Ülkemizin denizlerde sahip olduğu zengin potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek dünya denizciliğinde hak ettiğimiz yeri almamız ve denizle iç içe olan ilimizde deniz ticaretinin gelişmesi en büyük dileğimizdir” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here