CHP Belediye Meclis Grubu; “Dava Sonuçlanıncaya Kadar Cami Yapımı Durdurulmalı”

0
179

sahil cami tepki1Sahilde yapılması planlanan butik caminin yeri ile alakalı olarak bir tepki de CHP İskenderun Belediye Meclis Grubu ve CHP İskenderun İlçe Örgütünden geldi.

Cami yapımına meclis görüşmelerinde de red vermiş olan CHP Meclis Grubu, Hatay İdare Mahkemesinde 2015/1978 esas sayılı ile “yürütmenin durdurulması” ve “Dolgu alanında Cami Yapımına imkan veren İskenderun meclis kararının iptali” için dava açmış bulunduklarını hatırlatarak, henüz dava sonuçlanmadan caminin temelinin atılacak olmasına tepki gösterdi.

CHP Belediye Meclis Grubu, kent halkının yoğun taleplerini göz önünde bulundurarak kentin en uygun alanı olan lunapark olarak bilinen geniş alanda imar tadilatı yoluyla “merkez cami alanı” oluşturulmasını önerdiklerini ve bu önerinin AKP oylarıyla ret edildiğini hatırlatarak; “Merkez Caminin kentin en muhkem yerinde halkın ibadet ihtiyacını en rasyonel şekilde karşılayacağı, yeşil sahası park alanı vs. ortak kamu hizmet alanlarının uygulanabileceği bu alanda yapılması önerimizi mecliste ret eden AKP; MHP grubuyla birlikte oy kullanarak yasal nedenlere dayalı tüm itirazlarımıza ve direnmemize rağmen bu kere denize dolgu yapmak suretiyle denizin içinde cami yapılması için belediye meclisinde imar tadilatı kararı oluşturmuştur. Denizin doldurulması suretiyle dolgu alanında cami yapılmasına imkan veren meclis kararının yeniden görüşülmesi ve kararın kaldırılması için yapmış olduğumuz itiraz AKP ve MHP oylarıyla İskenderun Belediye Meclisinde ret edilmiştir. Oysa denizin doldurulması, doldurulduktan sonra kurutulması ve böyle bir zeminde inşaat yapılabilmesi için gerekli yasal koşullar oluşturulmamış iken ve inşaata elverişli olmayan dolgu alanlarında uygulanabilecek teknolojik şartlar mevcut olmadığından anılan yere cami inşa edilmesi ileride telafisi mümkün olmayacak zararlara, can kayıplarına dolayısıyla acılara sebep olabilecektir.

Bu nedenlerle İskenderun CHP meclis grubumuz Hatay İdare Mahkemesinde 2015 / 1978 esas sayılı ile “yürütmenin durdurulması” ve “Dolgu alanında Cami Yapımına imkan veren İskenderun meclis kararının iptali” için dava açmış bulunmaktadır. Açtığımız dava devam etmekte olup yargılama, meclis evraklarının celbinden ve İskenderun belediyesinin savunmasını vermesinden sonra yürütmenin durdurulması ile ilgili talebimizin değerlendirilmesi aşamasında bulunmaktadır. Davamız henüz sonuçlanmadan yangından mal kaçırırcasına 13.11.2015 tarihinde söz konusu denizin dolgu alanında cami inşaatı temel atma töreni yapılacağına dair kentin her yerine ilanlar asılmıştır. Cami İnşaatının belli bir seviyeye ulaşması durumunda, tarafımızdan açılmış iptal davası sonucunda imar tadilatının iptaline karar verilmesi halinde telafisi mümkün olmayan zararların doğacağı aşikardır. Bu bakımdan tarafımızdan açılan ve Hatay İdare Mahkemesinde devam eden iptal davasının sonucuna kadar Cami inşaatının durdurulması için yetkili olan iradeye çağrıda bulunuyoruz.

Ayrıca İskenderun Kent Halkından, tüm toplum örgütlerinden kentin hukukuna sahip çıkılması için çağrımıza destek olunmasını bekliyoruz. Partimiz ve meclis grubumuz cami ile birlikte tüm ibadet yerlerine asla karşı değildir. Aksine tüm inançlara eşit fırsatlar tanınması, her inancın ibadet yerlerini özgür bir şekilde oluşturması din ve vicdan hürriyetine dair siyasetimizin vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır” şeklinde görüş beyan etti.

CHP Grubu, karayolları alanının “Rezerv alanına dönüştürülmesi” aleyhine de partili Avukat Nalan Akkülah tarafından İdare Mahkemesinde İptal davası açıldığını da duyurdu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here