Bülent Kuşoğlu: “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi Kuracağız”

0
29

CHP’nin, ‘İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi’ Paneli Hatay İl Başkanlığının Ev Sahipliğinde Antakya’da Yapıldı

Bülent Kuşoğlu: “CHP ve İttifak Ortaklarımız, Halkımızla Bir Araya Gelip Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi Kuracağız”

CHP Hatay İl Başkanlığının ev sahipliğinde Cumhuriyet Halk Partili yöneticilerin konuşmacı olarak yer aldığı “İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi, Yeni Anayasa ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” konulu panel Antakya’da yapıldı. HBB HATMEK Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü Gazeteci Necdet Saraç yaptı.

Panelde CHP MYK ve PM Üyesi Genel Başkan Yardımcısı Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, CHP PM Üyesi Doç. Dr. Yunus Emre ve CHP Hatay İl Başkanı Ramiz Parlar konuşmacı olarak yer aldı. Panel Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile şehitleri anmak üzere saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Parlar: “Toplantı Hepimiz İçin Yeni Bir Başlangıç”

Açılış konuşmasını yapan Cumhuriyet Halk Partisi Hatay İl Başkanı Ramiz Parlar; “Bu toplantının çok önemli olduğunu hepimiz için çok yararlı ve gerekli olduğunu düşünüyorum. Toplantı yeri olarak Hatay’ın seçilmesinden gurur duyuyorum” dedi.

Panelde Moderatör Gazeteci Necdet Saraç İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi’nin sadece Cumhuriyet Halk Partisi’nin veya muhalefet partisinin beyannamesi olmadığını vurgulayarak; “Beyanname demokrasi, kuvvetler ayrılığı, barış, huzur ve yarınlara aydınlık gözle bakmak isteyenlerin beyannamesidir” dedi.

“Cumhuriyet Halk Partisi Olarak Çok Ciddi Hazırlığımız Var”

Türkiye’de gelinen son durum hakkında değerlendirme yapan CHP PM Üyesi Doç. Dr. Yunus Emre; “Bugün dünyada yapılan araştırmalarda ve sıralamalarda Türkiye demokratik bir ülke olarak görülmüyor. Bu konunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bir ülkede demokrasi düzeyi uzamanlar tarafından ölçülebiliyor. Başka ülkelerle de karşılaştırılabiliyor. Basın özgür mü, akademik özgürlükler kullanılabiliyor mu, siyasal katılımın önünde engeller var mı ve yargı bağımsızlığı var mı bunlara bakılıyor. Ne yazık ki bu sıralamaların hepsinde Türkiye demokratik olmayan bir ülke olarak gösteriliyor. Bütün raporlarda Türkiye’nin demokratik durumunun daha kötüye gittiği görülüyor” dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bazı kararlarının uygulanmamasının ağır bir manzarayı ortaya çıkardığına işaret eden Emre; “Bugün 2021 yılında dünyada 100’den fazla demokratik ülke var. Ve Türkiye bunlardan birisi değil. Bu çok ağır bir manzara. Atatürk’ün kurduğu çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışmayan bir manzara. Bununla yüzleşmemiz lazım” değerlendirmesinde bulundu.

“Ülkeyi Demokratik Bir Temel Üstünde Kuracağız”

Türkiye’deki sistemin değişmesi gerektiğini vurgulayan CHP PM Üyesi Emre; “Türkiye bütün mücadeleye rağmen gelinen noktada demokrasiden uzaklaşmıştır. Anayasası 2017’de bütün evrensel demokratik standartları dışında bir takım maddeler eklenerek değiştirilmiş, kuvvetler ayrılığı ile yargı bağımsızlığı olmadığı ve tek kişi tarafından kontrol edilen yasama organı olan bir ülkeyiz. Biz seçimleri kazanacağız. Ülkeyi demokratik bir temel üstüne kuracağız. Biliyoruz ki böyle büyük dönüşümler bu büyük adımlar çok geniş bir toplumsal destekle olacak. Biz Türkiye olarak çok güçlü bir parlamenter sistem açısından birikimi olan bir ülkeyiz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak da  çok ciddi hazırlığımız da var. Biz kendimiz için hukuk ve adalet istemiyoruz. Bütün yurttaşlarımız için istiyoruz. Bizim anlayışımızda bütün yurttaşlarımız eşit konumda” ifadelerini kullandı.

Kuşoğlu: Bu Sistemi Hep Beraber Değiştireceğiz

CHP Genel Başkan Yardımcısı PM Üyesi Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu da konuşmasında; “Babadan  oğula geçen ve bir zihniyetin değişmemesini sağlayan rejim karşımızda. Sürekli olarak aynı partinin iktidarda olması, bize dışarıdan dayatmadır. Bu bizim Türkiye’nin sistemi değil. Çok sıkıntılı bir döneme geçmiş vaziyetteyiz. Önümüzdeki seçimler çok önemli. Bu sistemi değiştirmemiz lazım. Dostlarımız ile birlikte Cumhuriyet Halk Partisi ve diğer partiler bir araya gelip milli koalasyon oluşturacağız. Ve bu sistemi hep beraber değiştireceğiz” dedi.

Şehir dışında olduğu için panele katılamayan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş da panele mesaj gönderdi.

Başkan Savaş mesajında; “Hiç kimsenin kuşkusu olmasın ki daima Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda yürüyeceğiz. Eşit yurttaşlık temelinde, yurtta sulh dünyada sulh ilkesi çerçevesinde adil, hukukun üstünlüğünün olacağı bir sistem için sonuna kadar çalışacağız. Sayın Genel Başkanımız önderliğinde, ülkemizin hak ettiği sistemi yeniden inşa edeceğiz. Tüm parti yöneticilerimize ve panelin düzenlenmesinde emeği geçen herkese ve dinleyicilere saygılarımı sunuyorum” ifadelerine yer verdi.

Panele, CHP Hatay Milletvekilleri Serkan Topal, Suzan Şahin, İsmet Tokdemir ve Mehmet Güzelmansur ile Defne, Samandağ, Arsuz, Erzin belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, dernek temsilcileri, muhtarlar ve birçok vatandaş katıldı. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here