“Bu Karar, İskenderun Körfezini, Amanos Dağlarını Yok Etme Kararıdır”

0
57

CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu, Bölgemize Kurulması Planlanan Termik Santrallerle İlgili Önerge Verdi…

Demir çelik ihtisas Organize sanayi bölgesi olarak tahsis edilen, 2. İskenderun Organize Sanayi bölgesine iki adet termik santral yapılması kararını şiddetle eleştiren CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu, “Demir çelik İhtisas OSB kararı nasıl değişti? Nasıl termik santrale dönüştü? AKP Hükümeti bu kararla İskenderun Körfezini ateşe atmıştır” dedi.

Termik santral kararı ile ilgili Başbakan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı’na yönelik soru önergeleri veren CHP Milletvekili Av. Mevlüt Dudu, “Bu basit bir konu değildir. İskenderun Körfezi yok edilmek isteniyor. Bu kararın durdurulması şarttır” şeklinde konuştu.

İskenderun 2. OSB’ye termik santraller kurulması ile ilgili bir de açıklama yapan Milletvekili Av. Mevlüt Dudu şunları söyledi; “Bu olayda iki nokta dikkati çekmektedir. Birincisi demir çelik İhtisas OSB olarak tahsis edilen arazi, nasıl ve hangi gerekçelerle Termik santral alanına dönüşmüştür? Bu kararı kim, hangi kıstasları dikkate alarak vermiştir? Bunların açıklığa kavuşması gerekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED (Çevre Etki Değerlendirmesi) kanununu çıkarmayı sürekli erteliyor. Bu ertelemenin 2. OSB’ye termik santral kurulması ile ilişkisi var mıdır? Bazı haberlerde eski çevre haritaları kullanılarak termik santral kararının alındığı belirtiliyor. Eğer böyle bir şey varsa bu zaten başlı başına bir soru işareti ve Termik santral kararının iptal nedenidir. Bu arazi “Demir çelik ihtisas OSB”si olarak tahsisi edilirken gerekçe olarak gösterilen ‘İstihdam ve Kent ekonomisine katkı’ ilkesi de, termik santral kararı ile yok sayılmıştır.

Karar, Hatay’ı Tamamen Yakacak!

Termik santral kararındaki İkinci dikkat çekici nokta da, aynı yere yapılacak 3 termik santraldir. Bu tam anlamıyla İskenderun körfezinin yok edilmesi kararıdır. Ayrıca termik santrallerin küllerinin Akarca ve Sincan köylerinde depolanacağı konusu da var. Bu depolama işlemi de, dünyanın en önemli endemik bölgelerinden olan Amanos Dağlarının sonu demektir. Kısaca Termik Santral kararı İskenderun Körfezini, Amanos Dağlarını yok etme kararıdır. AKP Hükümeti yanlış Suriye politikaları ile Hatay’ı ve Hatay’lıları ateşe atarak yok saymış, şimdi de bu yok sayma kararını, termik santraller ile tam olarak hayata geçirmeye çalışmaktadır. Cilvegözü’ndeki patlama yüreğimizi yaktı. Suriye Politikası Hatay ekonomisini çökertti. Termik Santral kararı da Hatay’ı tam olarak yakacaktır. Tek cümle ile açıklamak gerekirse, AKP Hatay’ı yakmıştır.”

Milletvekili Dudu, konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından cevaplanmasını istediği iki ayrı önergesinde, termik santral kurulma kararının nasıl alındığı, ÇED kanununun ertelenme sebebi, çevrenin konumunun dikkate alınıp alınmadığı ve santralden doğacak zararlar konusunda ne gibi önlemlerin alınacağı gibi sorulara yanıt aradı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here