Briç Sporu İnsan Zekasını Olumlu Yönde Geliştirir

0
176

briç ziyaret1Briç Kulübünden İTSO Başkanı Yılmaz’a, Spora Verdiği Destekten Dolayı Plaket Verildi

İskenderun Briç Kulübü üyeleri, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Levent Hakkı Yılmaz’ı ziyaret ettiler. İskenderun Briç Kulübü Başkanı Mehmet Çorapçı ziyarette spora ve sporcuya verdiği önemden dolayı İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz’a plaket takdim etti.

İskenderun Briç Kulübü Başkanı Mehmet Çorapçı ile birlikte üyeler Ender Taşkapan, Mehmet Varavir, Vehbi Yüksekbaş, Hasan Solmaz ve Mahir Taner’de hazır bulundular.

Ziyarette ağırlıklı olarak Briç sporunun bir zeka oyunu olduğu, bu sporun da insan zekasını olumlu yönde geliştirdiği yönünde karşılıklı fikir alış erişinde bulunuldu. Ziyaretten ötürü memnuniyetini dile getiren İTSO Başkanı Yılmaz, Briçin bir spor olarak algılanması gerektiğini belirterek, İskenderun’da Briç sporunun yaygınlaştırılmasında emeği geçen kulüp yöneticilerine de teşekkür ederek, bu spora destek verilmesi gerektiğine de vurgu yaptı.

Briç sporu hakkında bilgiler veren Kulüp Başkanı Mehmet Çorapçı; “Briç bir zihin sporudur. Diğer sporların aksine, cinsiyet, dil ve yaş gibi beşeri sınırlamaları yoktur. Kadın veya erkek birlikte bu sporu yapabilirler. Briçin ortak bir dili vardır. Bir kaç İngilizce kelime bilmeyi gerektirir, hepsi o kadar. Zaten bu bir kaç kelimenin çoğu da günlük yaşamımızda kullandığımız kelimelerdir. Her ne kadar gençleri yetiştirmeye azami gayreti gösterseler de, ABD’de briççilerin ortalama yaşı 57’dir. Briç, cinsiyet, dil, yaş engeli tanımaz.

Briç oynayan biri ile oynamayan biri arasındaki herhangi bir konuda zihinsel yarışmanın sonucu da, aynı atlet ile normal insan arasındaki yarışın sonucu gibi olur. Briççi, aynı anda birçok yönüyle birçok konuyu, düşünce tembelliği yapmaksızın düşünüp sonuçlandırabilir. Briç ayrıca zihni hareketli tutarak zihinsel rahatsızlıkların oluşumunu önler. ABD California Üniversitesi’nin, bir dizi denek üzerinde uyguladığı grup çalışmaları sonucunda yayınlanan raporda, briçin, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı bir çare olduğu belirtiliyor” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

briç ziyaret2

Briç Öğrenmek Çok Kolaydır…

Briçi öğrenmek kolay, zor olanınsa iyi briç oynamak olduğuna da değinen Çorapçı; “Çeşitli amaçlar için briç oynanabilir. Bunun için çok fazla şeye ihtiyacınız yok. Haftada 4 saat olmak üzere, 3-4 aylık bir ders programı sonunda briç oynamaya başlayabilirsiniz. Oynadıkça da kendinizi geliştirirsiniz. Eğer yarışmalara katılmak ve şampiyon bir oyuncu olmak istiyorsanız, her spor branşın da olduğu gibi, sıkı antrenman yapmanıza ve ulusal çapta birçok yarışmalara katılarak tecrübenizi ve konsantrasyonunuzu arttırmanız gerekecektir” diye konuştu.

Çocuklar ve Gençler İçin Briç

Çocukların briç öğrenmesi ve planlı bir şekilde zihin sporu yapmalarının başlıca faydalarından da bahseden Çorapçı; “Anne, baba ve çocukların birlikte briç oynaması ve oyun sonlarında neyi neden yaptıklarını konuşmaları, aile için değişik bir paylaşım fırsatıdır. 10 yaşından başlayarak çocukların briç öğrenmesi, gelişimleri için olumlu sonuçlar doğurur. Olayları birbiriyle ilişkilendirerek, matematiksel hesaplar yaparak, çıkarımlarda bulunmak ve neden-sonuç ilişkisi ile hareket etmek, briçin vazgeçilmez öğelerindendir. Briç oynarken bunu sürekli yapıyor olmak, analitik düşünme yapısının oluşmasına ve bir alışkanlık haline gelmesine yarar.

Aslında hepimizin zihni kapasitesi, üç aşağı 5 yukarı birbirine yakın. Farklılık zihin tembelliğinden kaynaklanmaktadır. Kimimiz düşünmeyi ve sonuna kadar düşünmeyi severken, kimimiz düşünmekten sıkılır ve işi oluruna veya sonraya bırakırız. Zihin jimnastiği, zihin tembelliğini ortadan kaldırır. Düşünmeyi ve sonuçları elde ettiğimizde zevk almamızı sağlar. Briç bu açıdan bulunmaz bir zihin jimnastiği fırsatıdır.

Kötü Alışkanlıklardan Uzak Tutar

Briç oynayan gençler, yaşıtlarına göre gelişmiş bir yorum kabiliyetine sahip olurlar ve iyi ile kötüyü birbirinden daha rahat ayırabilirler. Briç oyunu onları öylesine cezbeder ki, başka herhangi bir şeyle uğraşmaktansa, vakitlerini hobilerine ayırmayı yeğlerler” dedi.

İskenderun Briç Külünün ziyaretinde İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Başkan vekilleri Çağrı Belbağlı, Mahir Taner, İTSO yönetim kurulu üyeleri Bülent Seküçoğlu, Okan Belli ve Muhsin Yeter de hazır bulundular.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here