Bizim Futbol İklimimiz (2)

0
38

Değerli okurlarım, sporu beynimize yerleştirirken ve onu icra ederken duygusal davranıp bazı noksanlarımız oluyor demiştim, aynı zamanda bugün de açıklayacağımı söylemiştim. Sözümden dönmüş değilim ancak telefonda birçok okurum, milli takımı konu ederek, orta sahanın önemi hakkında hem aydınlatıcı ve hem de ayrıntılı bilgiler istediler.

Birkaç sezon önce, bazı yerel takımlarımızın hocalarına “Orta Saha” ile ilgili ayrıntılı sayılabilecek bilgiler sunmuştum. Tekrarlamakta hiçbir sakınca yoktur. Zaten, bizim görevimiz soruları yanıtlamak, okurlarımı bilgilendirmek.

Efendim, özellikle önemli ya da mütevazı, hangi konu olursa olsun, fikir beyan etmek için az çok bir altyapı gerekli. Bu altyapı zenginleştirilir, güzelleştirilir, okurlara daha faydalı hale getirilebilir. Orta saha ve orta sahada oynayan oyuncular hakkında fikir sahibi olabilmek için televizyon görüntüleri yeterli değildir. Bildiğimiz gibi, televizyon kameraları daha çok meşin yuvarlağı izliyor, halbuki burada önemli olan toptan uzakken yapılan ve yapılmayanlardır.

Her zaman olduğu gibi, günümüzde de bilgileneceğimiz önemli futbol maçlarını çıplak gözle izlemek çok önemli bir avantaj. Bir futbolcuyu izlemek, mevkisi hakkında gerekli izlenimlere sahip olabilmek çok önemlidir. Bu konudaki genel gözlemlerimi aktarmak istiyorum. Güçlü takımlar doğal olarak güçlü futbolculardan oluşur. Tabi ki futbolun bilimsel yanı bu işin sadece yarısıdır. Diğer yarısı insana, tesadüflere kontrol dışı faktörlere veya günün psikolojisine bağlıdır.

Oynanacak oyun tarzı için, rakibin kim olduğu da çok önemlidir. Öncelikle, artık açıkça görülüyor ki, savunma ve hücum arasında bir denge sağlamak için savunmada çok ciddi bazı önlemler alınıyor. Genelde dörtlü zincir, alan savunması oynanıyor ve savunma bir blok olarak hareket ediyor, çok geride tutuluyor. Orta sahada bir veya iki oyuncu “Split Mid Field” denen yaklaşım çerçevesinde görevlendiriliyor.

Yani, ihtiyaca göre, orta sahadaki ikili veya üçlüden biri veya ikisi, geride dörtlü olan savunmasının önünde çakılı olarak duruyor, hücuma fazla katılmıyor. Bu iki futbolcunun ataklara az ya da hiç iştirak etmemesi müsabakanın zorluk derecesine göre belirleniyor. Yarınki sayımızda da özellikle orta saha oyuncularının doğrudan özelliklerini anlatmam kaçınılmaz oldu.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here