“Bir Zamanlar İskenderun’da Küçük Bir Tren Varmış” Sergisi Prime Mall İskenderun’da Açıldı

0
240

pm-bilinmeyen tarih1İskenderun şehrinin altyapısının inşası için gerekli taşların nakliyesini sağlayan dekoviller ve dekovil hatları, araştırmacı yazar Mert Sandalcı’nın yıllardır biriktirdiği 34 adet kartpostal ve fotoğrafla  12 Aralık Perşembe günü Prime Mall İskenderun’da açılan sergiyle gün ışığına çıktı.

Prime Mall İskenderun’daki sergi açılışına araştırmacı yazar Mert Sandalcı, tiyatro ve sinema oyuncusu Hamdi Alkan’ın yanı sıra, Denizciler Belediye Başkanı Esabil Soydan, İskenderun İlçe Emniyet Müdürü Cengiz Başar, İskenderun Belediye Meclis Üyeleri Ahmet Dönmez ve Doğan Erten, AK Parti İskenderun Belediye Başkan aday adayı Seyfettin Dingil, CHP İskenderun Belediye Başkan aday adayı Mehmet Mursaloğlu da katıldı.

 Sergide, 1910-1930 yıllarına ait İskenderun şehrini ve dekovil hatlarını gösteren kartpostalların yanı sıra, Hamdi Alkan’ın koleksiyonunda yer alan 1911 yılına ait dev bir İskenderun panoraması ve haritalar da yer aldı. Açılışta bir konuşma yapan araştırmacı yazar Mert Sandalcı, demiryollarına tutkun olduğunu ve 1990’ların başından itibaren dekovil hatlarıyla ilgili belgeler topladığını anlattı.  Hamdi Alkan ve Prime Mall İskenderun AVM Müdürü Tamer Güzel’in de bir konuşma yaptığı törende, sınırlı sayıda basılan “Bir Zamanlar İskenderun’da Küçük Bir Tren Varmış” adlı kitabın tanıtımı da yapıldı.

İskenderunluların, geçmişte şehirlerinin kurulması için çalışan bu minik trenlere olan vefa borcunun ödenmesi amacıyla yapılan tüm çalışmaların sponsorluğunu üstlenen Prime Mall İskenderun, tüm İskenderunluları 12-31 Aralık tarihleri arasında yapılacak sergide ağırlayacak.

pm-bilinmeyen tarih2

Araştırmacı-Yazar Mert Sandalcı:

1958 İstanbul doğumlu yazar, asıl mesleği olan İnşaat Mühendisliğini şantiye şefi olduğu II. Boğaz Köprüsü İnşaatının bitiminden sonra bırakmış, bilimsel koleksiyonculuk ve araştırmacı yazarlıkla uğraşmaya başlamıştır. Türkiye’nin en ciddi eczacılık tarihi arşivine sahip Sandalcı, Eczacılık Mesleği Onur Ödülü, Hacı Hamdi Bey Ödülü ve Altın Havan ödlü sahibidir. 9 Ciltlik “Belgelerle Türk Eczacılığı” adlı anıtsal eserin dışında farklı konularda çalışmaları da bulunmaktadır. Max Fruchtermann Kartpostalları, Feyz-i Sıbyan’dan Işık’a Feyziye Mektepleri, Sana’nın 60. Yılı, Novartis’in 10. Yılı, Eskişehir Eczacılık Tarihi, Biraya Dair, Kağıthane- Kemerburgaz- Ağaçlı-Çiftalan Demiryolu, eserlerinden bazılarıdır.

Yazar halen 3 ayrı üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışmakta ve farklı konularda eserler vermeye devam etmektedir.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here