Belen Trafiği Sonunda Çözüme Ulaşıyor

3
1300

Hatay ilinin en yoğun şekilde trafik akışının oluştuğu, Belen merkezinden geçen devlet yolu için “iyileştirme çalışmaları” sonunda başlamış oldu. Gedik mıntıkasından Belen ve İskenderun istikametine doğru inen ağır tonajlı araçların, frenlerinin boşalması neticesi çok üzücü maddi ve manevi kazalar, bizleri ve kazazede yakınlarını her zaman için derin şekilde üzüyor ve bir müddet bu sıkıntıları üstümüzden atamıyorduk.

Paralı yol (Otoban) Belen ilçesi Sarımazı Mahallesi istikametinde son bulmuş ve milyonlarca lira harcanan otoyol, yıllarca öylece atıl vaziyette bekletilmişti. Hatta bu konularla ilgili onlarca da makaleler yazmış ve ilgilileri uyarmıştım.

Aldığım son bilgilere göre, devlet ilgililerinin bu anlamsız duruş için gerekli çalışmalara başlamış olduklarını sevinçle öğrenmiş bulunmaktayım.

Belen’in orta yerinden geçen Boklu Dere ıslah edilerek üstü kapatılmış ve dar bir devlet yolu yapılarak, Hatay trafiğinin en yoğun olduğu devlet yolu hizmete açılmıştı. İlk yıllarda trafik o kadar tedirginlik yaratmıyordu. Zamanla yoğun artan nüfusa paralel şekilde trafik araç sayılarının artması ve uluslararası seferler yapan ağır tonajlı araçların tek geçtiği yer olan Belen yolu, özellikle yaz ve tatil günlerinde geçit veremez hale gelmişti. Bunlar bir yana, devamlı şekilde ve sıklıkla oluşan trafik kazaları neticesi, içimizi dağlayan 112 ambulans sesleriyle, artık bu yol vatandaşa gına getirmeye başlamıştı.

Azrail’in devamlı nöbet tuttuğu bu yolun akıbetiyle ilgili çok sıklıkla yazdığım çaresiz makalelerden bende bıkmış usanmıştım. Takip ettiğim devlet yoluyla ilgili bazı önemli yerlerden edindiğim bilgilere göre, Sarımazı Mahallesinde durdurulan devlet otoyolunun yeniden gündeme geldiğini sevinçle öğrenmiş bulunmaktayım. Proje öyle basit gibi görünse de bayağı meşakkatli ve bir o kadarda maddi yönüyle de tuzlu gibi görünüyor. Demir dağları eriterek kendine yol yapan atalarımızın izinde olduğumuzun bir göstergesi şeklinde olan bu proje ne Belen’liyi nede vatandaşlarımızı üzmeyecek cinsten.

iskenderun belen girişi ile ilgili görsel sonucu

Sarımazı istikametinde durdurulan yol normal projesine uygun şekilde Derebahçe Mahallesine gidecek. Oradan da şimdiki Belen’in içinde bulunan (kakalı burun) yani şehitlerimizin logosu olan tek elde Türk Bayrağı figürlü tepenin altından yaklaşık altı kilometre uzunluğunda Belen’in altından geçen tünel ile top boğazı mevki en kısa yoldan devlet otoyolu ile birleşmiş olacak. Şimdiki Belen’in içinden geçen devlet yolu aynen görevini yapmaya devam edecek. Yolun Altından geçen tünellerden ise ağır tonajlı araçlar normal oto yol seyrine devam edecek. Kısmet olur da bu proje gerçekleştiğinde ne şiş yanacak nede kebap. Belen Çarşısı daha da güzelleşerek trafikten sorunsuz ve arınmış şekilde Belen’e gelen yazlıkçılar ve misafirler doyasıya Belen’in tadını çıkartacak.

İşte siz o zaman Belen’i doyasıya seyredin. Anneler ağlamayacak. Vatandaş, trafik korkusuyla iç içe yaşamaktan kurtulacak. Burada en büyük görev Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül ve Belen Kaymakamı Hayrettin Baskın’a düşüyor. Hatay bölge milletvekillerimiz Abdulkadir Özel ve Lütfü Kaşıkçı, Hatay Valimiz Rahmi Doğan da bu yüz yılın projesinde en önde olanlar şeklinde tarihimizin altın sayfalarında yer alacaklar.

Bu devasa projenin hayata geçirilmesi için yoğun siyasi çalışmalarla projenin yapım süresi az sürede tamamlanır ve biter. Bittiğinde ise Belen rahat bir nefes alır. Hafif tonajlı araçların geçtiği yer şimdiki devlet yolu olur. Hiç olmazsa ağır tonajlı araçlar top boğazında girdikleri oto yol ile hedeflerine daha sağlıklı şekilde ulaşılır. Bölgemizin coğrafi yapısı nedeniyle yollarda yapılması gereken frenleme tepelerine de gerek kalmaz. Bir bölge insanı olarak gerçekleşmesini beklediğim bu projeyi canı gönülden destekliyor ve çalışmalar yapanlara da üstün başarılar diliyorum.

3 YORUMLAR

  1. Tünel projesi e oldu… Su oldu inek içti sidik oldu…
    TÜRKİYENİN en yoğun trafiği olan. Bu güzergah.. Allaha havaledir…
    Dalavere haberler hoş değil…

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here