“Bankalar, Vampir Gibi Tüketicilerin Kanını Emdikçe Doymak Bilmiyorlar”

1
130

Tüketici Hakları Derneği İskenderun Şubesi Kurucu Başkanı Nadir Uruç, Bankaların Aldığı İşlem Paralarına Dikkat Çekti…

Anadolu Basın Birliğinde bir toplantı yapan Tüketici Hakları Derneği İskenderun Şubesi Kurucu Başkanı Nadir Uruç, bankaların otuzdan fazla işlemde aldıkları haksız ücretlerle tüketicileri soyup soğana çevirdikleri kaydederek; “Yapılan araştırmalarda, Türkiye’deki bankaların Avrupa’daki bankalara göre tüketicileri 20 kat daha fazla soydukları anlaşılmıştır” dedi. Uruç, tüketicileri 13-14 Mart tarihleri arasında bankalara gitmemeye davet etti.

Bankaların işlemler karşılığında aldıkları paraların haksız bir kazanç olduğunu ifade eden Uruç, bankaların, yaptıkları işlemlerden ve aldıkları haksız ücretlerden dolayı tüketicilere bilgi vermediklerini de belirtti. Uruç; “Yasalara aykırı olarak tek taraflı, dayatmacı, tüketicilerin aleyhine olan şartlarla doldurulmuş sözleşme düzenleyip tüketicilere imzalattırmaktadırlar. Sözleşmenin bir örneğini yasa gereği tüketicilere vermeleri gerektiği halde vermemektedirler.

Konut ya da ihtiyaç kredisi kullanan tüketicilerden bilgi verilmeden, yasal zorunluluk olmadığı halde dosya masrafı, sigorta primi, yeniden yapılandırma ücreti ve daha birçok ücret kesmektedirler. Tüketicinin bilgisi olmadan kredili mevduat hesabı ya da ek hesap açıp tüketicilerden “hesap işletim ücreti”, “hesap özeti ücreti” adı altında ücretler almaktadırlar. Bilgi Edinme Yasasına aykırı olarak tüketicilerin istediği bilgi ve belgelerden çok yüksek ücret almaktadırlar” dedi.

Bankaların yargı kararlarına da uymadığını da ifade eden Uruç; “Yargıtay 13.Hukuk Dairesinin Kararlarına göre, bankalarca alınan yıllık kredi kartı aidatı, dosya masrafı, yeniden yapılandırma ücreti gibi ücretlerin haksız bir ücret olduğu ve tüketiciye iade edilmesi gerektiği belirtilmektedir. Ancak, bankalar yargı kararlarına da uymamakta, saygı göstermemekte ve deli dumrul ücretlerini almaya devam etmektedirler.

Rekabet Kurulu, Rekabet Yasasına aykırı olarak kendi aralarında anlaşarak tüketicileri kazıklayan 12 banka hakkında soruşturma yürütmektedir. Bankalar, tüketicilere yüksek faizle kredi verme, tüketicilerin mevduatlarına düşük faiz verme, kredi kartı hizmetlerinden  yüksek ücret ve komisyon alma konusunda kendi aralarında anlaşarak tüketicileri soydukları ve hortumladıkları belirlenmiştir.

Bankaların, Yargıtay kararı gereğince, yıllık kredi kartı aidatının, dosya masrafının ve yeniden yapılandırma ücretinin iadesini isteyen tüketicileri tehdit ettiklerine ve kara listeye aldıklarına ilişkin Derneğimize şikayetler gelmektedir. Görülüyor ki, bankalar hem suçlu hem güçlü!.. Oysa, asıl kara listeye alınması gereken bizatihi bankaların kendisidir” şeklinde konuştu.

Bankaların, tüketicileri açıkça ipotek altına ve rehin almaya çalıştıklarını öne süren Tüketici Hakları Derneği İskenderun Şubesi Kurucu Başkanı Nadir Uruç; “Bankalar, vampir gibi tüketicilerin  kanını emdikçe doymak bilmiyorlar.

Tüketiciler olarak, bankaların doymak bilmeyen vurgun ve soygunlarına, deli dumrul ücretlerine, yargı kararları ve yasa tanımaz uygulamaları ile tüketici haklarına saygısız ve pervasız uygulamalarına karşı ilgili bakanları ve Hükümeti gerekli önlemleri almak üzere göreve çağırıyoruz.

Bankaların yargı kararı, yasa, hak-hukuk tanımaz, tüketici haklarına saygısız bu pervasızca vurgunları ve soygunları karşısında tüketiciler olarak, tüketimden gelen gücümüzü kullanarak 13-14 Mart günlerinde bankalara gitmiyoruz, kredi kartı kullanmıyoruz, bankacılık işlemi yapmıyoruz. Bankalar, 365 gün tüketici avlıyorlar. 2 gün “sinek avlasınlar”, diyoruz!

Kredi kartı kullanan tüm tüketicileri, işçi ve memurları, emeklileri, esnafı 13-14 Mart günlerinde bankalara gitmemeye, kredi kartı kullanmamaya ve herhangi bir bankacılık hizmet yapmamaya çağırıyoruz” diye konuştu.

1 YORUM

  1. Sayın başkana bizi aydınlattığı için teşekkür ederiz. Ancak bu boykotla sonuç alınamayacağına inanıyorum. Çünkü vatandaş bankalarla o kadar iç içe girmiş ki bir gün bile vazgeçemez. Çünkü ödemelerin belki de yüzde doksan dokuzu kartlarla oluyor ama benim daha pratik ve sağlam bir teklifim var! Herkesin en azından birden fazla kartı var. Bunlardan birini iptal etsin, bak neler oluyor? Bankaların en çok korktukları şey kart iptalleridir. Saygılarımla…

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here